Johan Leenders Boerenversneller

Vleeskuikenhouder zoekt met De Nieuwe Boerenfamilie naar een nieuw verdienmodel

Johan Leenders is deelnemer aan een project van De Nieuwe Boerenfamilie. Met zijn drive om te blijven ontwikkelen, is hij op zoek naar een nieuw verdienmodel voor zijn bedrijf. ‘We leren veel van elkaar. Dat is heel waardevol.’

Het is een en al drukte in de kippenstal van Johan Leenders. De fladderende, spelende en piepende kuikens zorgen voor een warm welkom in de stal. ‘Het blijft zo’n mooi gezicht’, zegt de trotse boer, die ook bestuurslid is bij LTO Noord-afdeling Oostelijk Flevoland. ‘Ik kan hier wel uren naar kijken.’
De 28-jarige Leenders runt samen met zijn moeder Annelien een gemengd bedrijf in Swifterbant. In twee ruime kippenstallen met vrije uitloop houden zij 35.000 vleeskuikens. ‘Zodra de kippen goed in de veren zitten, gaan ze iedere dag naar buiten.’
Naast het pluimvee beschikt het bedrijf over 45 hectare akkerbouwgrond. ‘We telen wortelen, grasklavermengsels en luzerne. Met deze tak zitten we momenteel in de omschakeling naar biologisch.’

Leenders is deelnemer aan het project de Boerenversneller van de Nieuwe Boerenfamilie. Dit is een platform dat innovatie in de Nederlandse landbouw aanjaagt, door samenwerking tussen boeren en niet-boeren te stimuleren.
In de Boerenversneller werken veertien boeren uit het hele land aan een ondernemersplan gericht op ontwikkeling, innovatie en het zoeken naar nieuwe verdienmodellen. ‘We werken veel met elkaar samen. En met mensen van buiten de sector, zoals chef-koks, ambtenaren, advocaten en marketeers’, zegt Leenders.
‘Als ondernemer moet je altijd kijken naar wat je anders kunt doen, waarin je jezelf en je eigen bedrijf kunt ontwikkelen, welke kansen er liggen en hoe je deze kunt pakken. Ons bedrijf is een relatief kleine speler in de vleeskuikenhouderij. Daarom moeten wij ons onderscheiden van de rest. Daar past een niche goed bij en wij zoeken graag naar de toegevoegde waarde’, motiveert Leenders zijn deelname aan de Boerenversneller.

In negen maanden onderzoekt de pluimveehouder een nieuw verdienmodel. ‘Voordat ik me aanmeldde voor de Boerenversneller had ik al een plan. Ik wil de kringlopen tussen mijn akkerbouw en de vleeskuikenhouderij beter sluiten en van daaruit een duurzame kip neerzetten’, legt hij uit.
‘Bij het neerzetten van een nieuw concept komt veel kijken. Ook zaken waar ik geen kaas van heb gegeten. Zo heeft een advocaat mij bijvoorbeeld geholpen bij het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst. Ook bezoeken we bedrijven, zoals horecagelegenheden en slagerijen, waar wij onze producten kunnen afzetten. Daarnaast volgen we verschillende cursussen.’
Volgens Leenders is De Nieuwe Boerenfamilie een mooie kans om te werken aan innovatieve ideeën. ‘In de Boerenversneller brengen we samen beweging en helpen we de sector vooruit. De agrarische sector verdient dat’, stelt hij.

Kippen Johan Leenders

Oranjehoen
Leenders hoopt dat zijn duurzame concept de Oranjehoen binnenkort staat. Hiermee wil de vooruitstrevende boer niet alleen een meerwaarde bieden voor verschillende partijen. ‘Door het beter benutten van de reststromen van ons bedrijf en het investeren in innovatieve maatregelen, biedt deze kip een meerwaarde voor de omgeving. En door het toevoegen van reststromen van groenten en kruiden biedt de kip een meerwaarde voor de consument.’

De Oranjehoen ziet er anders uit dan de reguliere kip of huidige kipconcepten. ‘Het is een ander kippenras met meerdere kleuren in de veren. Ik voer onder andere wortelen en rode bieten. Door de hoeveelheid caroteen kleuren de kippen oranje.’ De vleeskuikenhouder verwacht dat deze kip met een Beter Leven-keurmerk veel mensen zal aanspreken.
Slagerij Brandt en Levie uit Amsterdam gaat de Oranjehoen misschien verkopen tijdens het festival Lowlands, blijkt uit een bezoek aan dit bedrijf. ‘Ik ben erg benieuwd naar de reacties op dit duurzame concept en hoop dat we met deze kip de wereld nog beter kunnen maken’, besluit de ondernemer.

Boerenversneller 2020
Terwijl de Boerenversneller 2019 nog in volle gang is, kijkt De Nieuwe Boerenfamilie alvast vooruit naar 2020. Ben jij boer, wil je sneller innoveren op je bedrijf en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Laat hier dan (geheel vrijblijvend) je gegevens achter. Dan nemen we contact met je op zodra er meer bekend is over het programma. Je gegevens achterlaten kan hier.

LTO Noord Fondsen heeft financieel bijgedragen aan het project De Nieuwe Boerenfamilie en de Boerenversneller. Lees hier meer.

Bron: Nieuwe Oogst