Edelhert 2

Nog geen oplossing Edelhert

Provincie Flevoland heeft nog geen oplossing voor de edelhertenpopulatie die zich ophoudt in twee natuurgebieden in Oostelijk Flevoland. LTO Noord Flevoland trok daarover afgelopen zomer bij Gedeputeerde Staten aan de alarmbel.

De edelherten bivakkeren in zowel natuurgebied Spijk-Bremerberg bij Biddinghuizen als in het Harderbroek ten noorden van Zeewolde. De dieren zijn waarschijnlijk afkomstig van de Veluwe en zijn zelfstandig het Veluwemeer overgezwommen.

In tegenstelling tot de edelherten in natuurgebied de Oostvaardersplassen kunnen deze dieren zich vrij verplaatsen. Daarmee vormen de dieren een potentieel gevaar voor het verkeer en kunnen ze schade veroorzaken op landbouwpercelen. Om die reden heeft LTO Noord de provincie gevraagd in te grijpen. Op dat verzoek is tot op heden geen reactie gekomen, zegt voorzitter Arnold Michielsen. ‘Zelfs geen bericht van ontvangst, niet netjes.’

In een nieuw verzoekschrift heeft LTO Noord de zaken nog eens op een rijtje gezet. Tot nu toe zijn er geen schades gemeld, zegt een woordvoerder van Faunabeheereenheid (FBE) Flevoland. ‘Dat komt waarschijnlijk omdat er nu nog voldoende voedsel is te vinden binnen de natuurgebieden zelf. Dat kan gedurende de winter zomaar veranderen’, stelt Michielsen vast.

Bron: Nieuwe Oogst