Flevolands polderbamboe als groene grondstof

Flevoland wil de grondstoffenleverancier voor de circulaire economie worden. De Lelystadse Boer en LTO Noord ondersteunen die ambitie met het opzetten van een lokale bamboeteelt als grondstof in de hoogwaardige vezelindustrie.

 Het opzetten van een bamboeketen van aanplant tot vezelverwerking heeft veel voeten in de aarde. Afgelopen jaar zijn intentieafspraken gemaakt met Lelystad Airport die de eerste gronden beschikbaar stelt, Lelystad Business Park die de vezelindustrie wil gaan huisvesten en Bambooder als verwerker van de vezels tot halffabricaten. Aanvullend teelt- en oogstonderzoek wordt gecoördineerd door Aeres Hogeschool. 

De Lelystadse Boer gaat de bamboe telen, verzorgen en oogsten. In de ontwikkelfase gebeurt dit op gronden die beschikbaar worden gesteld door de provincie en gemeente Lelystad en private partijen zoals Lelystad Airport.

Om de opstart te kunnen maken is financiering aangevraagd bij de subsidieregeling POP3 in Flevoland, een Europese subsidieregeling waarin branche-overschrijdend wordt samenwerkt aan innovaties. Begin juni 2018 wordt bekendgemaakt of de subsidie voor het project wordt toegekend.


Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.