Landbouwportaal Noord-Holland 1000e deelnemer

Landbouwportaal Noord-Holland bereikt mijlpaal

Bloembollenteler Jeroen Brouwer uit Den Helder was de duizendste deelnemer aan het Landbouwportaal Noord-Holland. Het portaal www.landbouwportaalnoordholland.nl biedt boeren en tuinders toegang tot informatie en subsidies om hun bedrijven, en daarmee het watersysteem en de bodem in Noord-Holland, gezonder en veerkrachtiger te maken.

LTO Noord, de vier agrarische collectieven, de provincie en de drie waterschappen in Noord-Holland hebben zich voor de oprichting van dit portaal verenigd in het programma ‘Samenwerken aan Bodem & Water’.

Dorine Kea, beleidsadviseur Water in regio West: ‘De aanpak is vrij origineel. Waar in andere provincies wordt gewerkt op een kleinere schaal met een aanpak per gebied, is in het noordelijke deel van Noord-Holland gekozen voor een grootschalige en integrale insteek, waarbij ruimte is voor maatwerk. Daar hebben we ons als LTO Noord sterk voor gemaakt. Vooral ook om het zo laagdrempelig mogelijk te maken voor de ondernemers. Het levert ook concreet iets op: ten eerste ligt er een flinke verplichting voor de ondernemers om de waterkwaliteit te verbeteren. De adviseurs helpen boeren en tuinders met advies op maat en subsidieaanvragen. De maatregelen hebben een positief effect op de waterkwaliteit en -kwantiteit. Ze bereiden bedrijven voor op de klimaatverandering en hebben in sommige gevallen een productieverhogend effect. Daar ligt het voordeel voor de ondernemer.’

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.