Henk Kregel

voorBoeren: leren van duurzame ervaringen

Zelf had veehouder Henk Kregel veel aan ervaringen van collega’s die een duurzamere weg insloegen. Nu deelt ook hij zijn kunde. Als deelnemer aan het platform voorBoeren leidde hij 18 september boeren rond op melkveehouderij H.K. Holsteins in Zuid-Schermer.

Het is stralend weer en de mais moet van het land, dus de opkomst valt iets tegen. Zeven boeren stonden vrijdag 18 september bij melkveehouder Kregel in de stal om te horen hoe hij samen met zijn vrouw Annie, zoon Lars en schoonzoon Sjoerd van der Helm boert met oog voor duurzaamheid. 

‘De overheid vraagt om meer duurzaamheid, maar vertelt niet hoe. Dat moeten agrariërs samen uitzoeken door bij elkaar te kijken’, zegt Kregel. 
De familie is sinds 2016 dat pad ingeslagen, toen ze samen met de familie van der Helm de maatschap H.K. Holsteins startte. ‘Wij rijden liever voorop dan dat we achter in de file aansluiten. Maar ben je voorloper, dan betekent dat veel uitvinden.’ 

Tijdens de excursie gaat het over de monomestvergister die in januari is geïnstalleerd. De vergister werd met een POP-subsidie aangeschaft en helpt de cirkel op eigen bodem rond te maken. Uit de mest winnen ze energie. De dikke mest wordt gedroogd en gebruikt om de 350 diepstrooiselboxen te vullen. 
Kregel: ‘Door heel Nederland bekeken we vergisters, Bedding Masters en dichte vloeren. Dat heeft geleid naar de meest passende duurzame innovaties voor ons bedrijf. Het bekijken van andermans innovaties raad ik iedereen aan. Leer van andermans ervaringen en vraag!’ 

www.voorboeren.nl

Bron: Nieuwe Oogst