De Pil

Sinds ongeveer een jaar ben ik aan de pil, nou natuurlijk niet dé pil, maar een pil. Een stevige jongen die helpt de chronische leukemie die ik heb te onderdrukken. Ik moet eerlijk zeggen, de medische wetenschap is knap, want het werkt prima. Alleen wat bijwerkingen, maar die neem ik op de koop toe.

Zuiveren van water
Nu weet iedereen dat wat er aan de bovenkant in gaat bij een mens, er gedeeltelijk of volledig, aan de onderkant weer uitkomt. Gelukkig hebben (zelfs) wij in het buitengebied riolering, die zorgt voor een schone afvoer. Dit zou je denken in ieder geval, maar niets is minder waar.

De rioolwaterzuiveringen zuiveren maar gedeeltelijk en medicijnresten komen dus weer terug in het oppervlaktewater. En dit omdat nog beter zuiveren te veel kost. Dan heb je het dus over 140.000 kilo aan medicijnresten die per jaar weer terug in het water komen. Die hoeveelheid neemt met de vergrijzing verder toe, en dat terwijl we van veel medicijnresten niet weten wat voor uitwerkingen ze in de natuur hebben.

Agrarische bedrijven: doe mee met het DAW
Nu is wijzen naar een ander gemakkelijk, want we hebben in de landbouw ook nog wel een opdracht te vervullen met de ruim 17.000 kilo aan gewasbeschermingsmiddelen die in het oppervlaktewater terechtkomen. Wel hebben we, onder andere door nauwkeuriger te werken, al een flinke vooruitgang geboekt. En dit moeten we ook blijven doen! Het DAW (Deltaplan Agrarische Water) kan ons hierbij helpen. Er moet nog wel een tandje bij de komende jaren, daarom ook een oproep aan alle agrarische bedrijven: doe mee met het DAW!

Een ding is voor mij zeker, we moeten niet net als de humane sector omwille van euro’s het water niet goed zuiveren. En tegen burgers die roepen dat vervuild water de schuld is van boeren, zie ook wat wij allemaal doen om het kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Hierbij geldt volgens mij voor iedereen: Verbeter de wereld, begin bij jezelf. 

Bron cijfers mbt waterzuivering: https://www.drinkwaterplatform.nl/medicijnresten-in-water/  

Arie Verhorst

Arie Verhorst

Voorzitter provincie Zuid-Holland, voorzitter Beoordelingscommissie LTO Noord Fondsen

Naar alle weblogs van Arie Verhorst

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.