Keuken van Utrecht

Voedsel als verbinder in Utrecht

LTO Noord Utrecht levert een bijdrage aan het tv-programma Keuken van Utrecht, dat iedere maandag is te zien op RTV Utrecht. ‘Voedsel wordt door professionele boeren geproduceerd. Dat is belangrijk om te laten zien aan de Utrechtse burger’, zegt voorzitter Bert van Donselaar van LTO Noord Utrecht.

Presentatrice Emina Zorlak gaat in de Keuken van Utrecht op zoek naar het landleven en streekproducten. Zo leert ze in een van de eerste afleveringen geiten melken, leert ze hoe graan wordt gemalen in de molen van Amerongen, gaat ze op zoek naar patrijzen en neemt ze een kijkje bij een ploegwedstrijd met paarden.

‘Het gaat erom de kijker te prikkelen en nieuwsgierig te maken naar wat er gebeurt op het platteland in Utrecht en dat je elkaar wat beter gaat begrijpen als burger uit de stad en boer en burger op het platteland’, vertelt Bernd Kruyt, programmamaker van Keuken van Utrecht.

‘We laten zien wat er gebeurt op boerenbedrijven, bij stadsboeren, bij activiteiten op het platteland. Daarmee willen we de stadsbewoner stimuleren eens een kijkje te gaan nemen bij bijvoorbeeld een landwinkel en te prikkelen eens verder te denken over voedsel dat hij of zij dagelijks op zijn of haar bord heeft.’

Via dit programma krijgt de consument een kijkje in de keuken bij de producent

Elf gemeenten in provincie Utrecht, Leader en LTO Noord Utrecht zijn partners van het tv-programma Keuken van Utrecht.
‘Voedsel is een belangrijke verbinder in de samenleving’, zegt Van Donselaar. ‘In het programma zitten items vanuit de alternatieve of hobbymatige sfeer, maar wij vinden het belangrijk om aan inwoners van Utrecht te laten zien dat dagelijks voedsel wordt geproduceerd op professionele bedrijven. Via dit programma krijgt de consument een kijkje in de keuken bij de producent. Dat levert een mooie bijdrage aan de boer-burgerverbinding.’

Dertig items
LTO Noord Utrecht levert voor dertig items van tweeënhalve minuut ideeën aan en is betrokken bij de uitvoering ervan. De onderwerpen variëren van koeien in de wei en melken met de robot tot kersenpluk, asperges steken, bessenteelt en de teelt van kiwi’s in Utrecht. Ook gaan twee jonge verslaggevers van veertien jaar koeien melken om te kijken of werken in de landbouw iets voor hen is.

‘Ook een item over de suzuki-fruitvlieg hebben wij aangedragen’, vertelt Van Donselaar. ‘Daarvoor zoeken we nog een fruitteler die mee wil werken.’
Kruyt noemt het onderwerp biodiversiteit, waarvoor een boer werd gefilmd die een deel van zijn land beschikbaar stelt voor de teelt van kruidenrijk grasland. Van bepaalde kruiden op het land maken twee jonge ondernemers thee. ‘Daarbij snijdt het mes aan twee kanten’, zegt de programmamaker. ‘De boer wil biodiversiteit, de jonge ondernemers zien een verdienmodel in kruidenthee.’

In april was het thema ‘Lente’, in mei is dit ‘Exotisch Utrecht’. ‘Met producten die je niet in Utrecht verwacht’, zegt Kruyt. ‘Bijvoorbeeld kiwi’s waarvoor we bij Djuke van der Maat hebben gefilmd.’

Positieve reacties
De programmamaker krijgt positieve reacties op de uitzendingen. ‘Mensen zijn verrast en zeggen: ‘Dat wist ik helemaal niet’ over items die voorbijkomen. Vanuit de boerenhoek krijg ik reacties over Emina: ‘Typisch een stadsmeisje’. Dat klopt. Emina weet veel over koken, over de smaak van producten, maar niet over de landbouw. Maar ze stapt overal op af en is nergens bang voor.’
Kruyt vindt de technische ontwikkeling in de sector interessant. ‘Ik had nog nooit een melkrobot gezien. Fascinerend die machine.’

LTO Noord Fondsen
LTO Noord Fondsen ondersteunt innovatieve ideeën die belangrijk zijn voor de toekomst van de land- en tuinbouw. Zo draagt LTO Noord Fondsen bij aan het tv-programma Keuken van Utrecht van RTV Utrecht.  Lees hier meer.

Alle afleveringen zijn te zien op www.keukenvanutrecht.nl.

Bron: Nieuwe Oogst