floatingfarm

32 melkkoeien ingescheept op floating farm

De eerste drijvende boerderij ter wereld is sinds maandag een melkveehouderij. Toen arriveerden 32 koeien op de floating farm in Rotterdam. De koeien zijn ook welkom op de vaste wal om daar te grazen op een nabijgelegen weiland.

De floating farm is ontwikkeld omdat de hoeveelheid landbouwgrond schaarser wordt, terwijl de wereldbevolking groeit. Daarbij is dit systeem klimaatproof. Bij een stijgende waterspiegel kan de melkproductie op deze boot gewoon doorgaan.

Daarnaast wil deze drijvende boerderij de stedeling weer in contact brengen met de herkomst van zijn dagelijkse voeding. Zo is de stal onder meer voorzien van een melkrobot en een koeborstel.

Zelfvoorzienend
Verder wil de floating farm zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Zo wordt de energiebehoefte gedekt door drijvende zonnepanelen en komt het voer deels uit de stad. De koeien krijgen onder meer bierbostel van de bierbrouwerij, maar ook zemelen, aardappelschraapsel en gras van sportvelden en golfbanen.
De mest wordt gescheiden en de dikke fractie wordt gebruikt als plantenvoedsel voor tuinen en parken in Rotterdam. De zuivelproducten die van de melk worden gemaakt, zijn binnenkort te koop bij de Lidl-filialen in de regio Rotterdam.

Volgens de initiatiefnemers van de floating farm liggen er ook tekeningen klaar voor een drijvend pluimveebedrijf en een drijvende groentekas.

LTO Noord Fondsen heeft financieel bijgedragen aan het project Urban Dairy. Lees hier meer.

Bron: Nieuwe Oogst