Defensie traint met helikopters in omgeving Rotterdam en Hoeksche Waard

Deze week trainen de helikopters van de Koninklijke Luchtmacht en de Duitse luchtmacht samen met militairen van de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine en collega’s van de Koninklijke Marechaussee voor de ‘Helicopter Weapons Instructors Course Special Operations Forces’ (HWIC SOF).

Op 15 oktober trainen de helikopters tussen 15:00-19:30 uur in de omgeving van Rotterdam (Maasvlakte) en de Hoeksche Waard. Tijdens deze oefening vliegen de helikopters vanaf vliegbasis Gilze-Rijen. De helikopterbemanningen beoefenen o.a. het vliegen onder verhoogde dreiging. 

De Nederlandse luchtmacht neemt deel met de Apache gevechtshelikopter en de Cougar en Chinook transporthelikopters. De Duitse luchtmacht neemt deel met de Tiger gevechtshelikopter en de NH90 transporthelikopter. Het doel van de oefening is om vliegers van Apache, Cougar, Chinook, NH90 en Tiger helikopters 'onder hoge dreiging' gedegen en professioneel voor te bereiden op missies en inzet in binnen- en buitenland. Om dit mogelijk te maken, zijn diverse eenheden van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine en de Koninklijke Marechaussee aanwezig om het grondoptreden te verzorgen.

Klik hier voor meer informatie over de oefening.

Gevolgen
Om (geluids)overlast - en daarmee schade - zo veel als mogelijk te voorkomen bij laagvliegoefeningen, is LTO Noord in gesprek met Defensie over de gevolgen van oefeningen en trainingen. Een van de afspraken die gemaakt is, is dat Defensie LTO Noord informeert zodat wij leden (extra) kunnen waarschuwen.

‘Als LTO Noord vinden we dat Defensie moet kunnen oefenen’, zegt Nicole Koks, regiobestuurder bij LTO Noord regio Oost. ‘Als boeren willen we ook een beroep op Defensie kunnen doen als het nodig is, zoals bij hoog water. Dan hoort het goed kunnen voorbereiden op crisis- en oorlogssituaties erbij.’

Informatie en hinder
Defensie bereidt militaire oefeningen zorgvuldig voor en spreidt, waar mogelijk, vliegbewegingen zoveel als mogelijk over oefengebieden in Nederland. Eventuele klachten zijn in te dienen via www.luchtmacht.nl/geluidshinder. Operationele of weersomstandigheden zorgen er soms voor dat oefeningen anders verlopen dan aangekondigd. Volg voor de meest recente informatie het Defensie Helikopter Commando via twitter: @dhcluchtmacht.