Wolf doodde veel schapen in Friesland en Drenthe

  • Regio Noord
  • Drenthe
  • Friesland

Wolven hebben in de maand juni vooral in Friesland en Drenthe veel schapen aangevallen en meestal gedood. Zo sloeg een wolf toe onder dertien schapen in een weiland in het Drentse Vledder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over schade die wolven aanrichten.

De cijfers over de maand juni zijn dinsdag gepubliceerd door BIJ12, het bureau dat voor de provincies de wolvenzaken regelt. Een laboratorium van de Wageningen Universiteit onderzoekt DNA-monsters die worden afgenomen na een melding van dode dieren.

Daaruit komt naar voren dat de wolf niet altijd de schuldige is: een kalf in een weiland in Katlijk in Friesland is doodgebeten door een hond. Ook in het Zeeuwse Rilland en het Groningse Den Ham grepen honden schapen.

BIJ12 kreeg in juni meldingen binnen van in totaal veertig dode dieren. In het Friese Oudehorne bezweek een Shetland-pony aan bijtwonden. Het staat nog niet vast welk dier daarvoor verantwoordelijk is. Een spoedonderzoek op DNA-sporen leverde onvoldoende gegevens op en wordt nu uitgebreid.

Op de grens van Friesland en Drenthe heeft zich recent een nieuw wolvenpaar gevestigd, dat kortgeleden in elk geval drie jongen heeft gekregen.

 

Bron:

Nieuwe Oogst