Zonneproject Den Heuvel genomineerd voor Gelderse ruimtelijke kwaliteitsprijs – stem ook!

  • Regio Oost
  • De Betuwe
  • Gelderland

We hebben een genomineerde! Gijs de Raad, bestuurslid LTO Noord van afdeling De Betuwe, melkveehouder en eigenaar van pensionstal Den Heuvel in het buitengebied van Culemborg, maakt kans op de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2022. Naast een jurybeoordeling is er een publieksprijs.

  • Wil je Gijs steunen, stem dan op Zonneproject Den Heuvel in Culemborg. Stemmen kan tot en met 15 december 2022 via www.gelderland.nl/gprk2022. Op 25 november mogen alle projecten voor de jury pitchen. De prijsuitreiking, inclusief publieksprijs, is op 19 december 2022. De twee te winnen prijzen van 10.000 euro moeten aan het project worden besteed.

Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit

Elke twee jaar wordt de prijs betaald. Dit jaar zijn 15 projecten genomineerd, die aansluiten bij het thema De Kunst van het Kiezen. Immers, veel maatschappelijke opgaven vragen om een zorgvuldige inrichting van de Gelderse ruimte. Wie heeft de meest inspirerende oplossing?

Keuze voor verticaal zonnepanelenproject

Aanleiding voor het plaatsen van zonnepanelen was het saneren van het asbestdak op de schuur van Gijs de Raad. De dakoppervlakte was echter te klein om de dekking voor de zware netaansluiting. Toen kwam de veldopstelling in beeld. Deze opstelling biedt hem een combinatie van vier voordelen voor meervoudig grondgebruik.

Vier voordelen van verticale zonnepanelen

“Ik kan mijn land blijven gebruiken voor mijn koeien. Daarnaast blijft het bodemleven intact door de lichtinval en binden we CO2 en stikstof. Tegelijk wekken we met deze 880 panelen op 0,7 hectare duurzame energie op voor Coöperatie Vrijstad Energie, waar 330 inwoners uit Culemborg nu meedoen. En met de zonnepanelen verhogen we de biodiversiteit, omdat veel dieren, zoals de patrijs, zich veilig voelen in de beschermde en beveiligde omgeving.”

Kunst van het kiezen

De staande panelenrijen staan zo opgesteld op het perceel naast de schuren, dat je door de rijen ver weg kunt kijken. Daarnaast durft Gijs te kiezen: “Waar het om gaat, is dat we keuzes moeten maken voor ons landelijk gebied. We hebben te maken met woningnood, energiecrisis, duurzame voedselproductie en maatregelen voor ons klimaat en biodiversiteit: de druk op onze ruimte is enorm. Door ons viervoudig ruimtegebruik hoop ik een deel van de oplossing te zijn.”