Actie tegen drinkwatergebieden in Betuwe

  • Gelderland
  • Regio Oost
  • De Betuwe

Provincie Gelderland wil nieuwe drinkwaterreserveringsgebieden aanwijzen, onder andere in de Betuwe. Door deze claim op het gebied wordt het voortbestaan van 450 teeltbedrijven in Gelderland in gevaar gebracht. LTO Noord is daarom samen met anderen een actie gestart.

appels

Op de website laatdeteeltnietopdrogen.nl schreven LTO Noord, Nederlandse Fruit Organisatie (NFO), Fruitpact, Laanboompact, Tree Centre Opheusden en Fruit Tech Campus daarom een open brief aan de inwoners van Gelderland. Zij geven aan dat natuur, drinkwaterwinning en teelt juist goed zijn te combineren. Op de site kunnen sympathisanten hun steun betuigen, door de hele Betuwe hangen spandoeken over de actie.

De gebieden die de provincie op het oog heeft liggen onder andere in Betuwe-West-Buren, Tielerwaard en Winssen-Slijk-Ewijk. Door het onttrekken van drinkwater uit de grond zal het oppervlaktewaterpeil dalen en het boren naar grondwater voor telers onmogelijk worden gemaakt. De impact op de beschikbaarheid van water voor de telers is totaal onderschat, vinden de initiatiefnemers van de actie. De familiebedrijven van 51 procent van de fruittelers en 22 procent van de laanboomtelers in Gelderland vallen binnen deze nieuwe reserveringsgebieden.

Voorzitter Ton Miltenburg van LTO Noord Betuwe: ‘De telers, akkerbouwers en veehouders begrijpen heel goed dat het door de klimaatverandering en de verwachte stijgende vraag naar drinkwater van strategisch belang is om gebieden te reserveren. Voor hen is water net zo belangrijk. De bomen hebben het in droge tijden nodig en water beschermt het fruit tegen nachtvorst en zonnebrand.’

De actie loopt voorspoedig. Bijna duizend mensen hebben hun steun betuigd. Uiteindelijk willen de initiatiefnemers met deze steunbetuiging naar de provincie. Ze hopen op een integraal plan voor drinkwaterwinning. ‘Het is onverantwoord om nu een onherstelbare beslissing te nemen’, stelt NFO-bestuurder Erik van Haarlem. ‘Voldoende, veilig en schoon water voor iedereen in Gelderland is niet onmogelijk. Met de steun via de site roepen we alle belanghebbenden terug naar de tekentafel om samen een nieuw plan te schetsen waarin natuur, teelt en drinkwaterwinning zijn te combineren.’