In gesprek over bodemdaling Flevoland

  • Flevoland

De startbijeenkomst voor het gebiedsproces bodemdaling Flevoland van maandag 22 november kon helaas niet doorgaan. Door de aangescherpte Corona-maatregelen moet worden uitgeweken naar een latere datum. De startbijeenkomst wordt niet omgezet in een digitale ontmoeting omdat de persoonlijke ontmoeting voor een echt gesprek belangrijk wordt gevonden.

Om toch een een start te maken met het gebiedsproces bodemdaling worden, in plaats van een bijeenkomst, gesprekken gepland om één op één met geïnteresseerde agrariërs in Flevoland in gesprek te gaan over de vragen die er leven over bodemdaling. De projectleider Bart Budding voert in december gesprekken ‘aan de keukentafel’.

De informatie die wordt verzameld wordt gebruikt om de uitgestelde startbijeenkomst verder vorm te geven.

Doet u mee?
Wilt u meepraten over de vragen die rond bodemdaling spelen op lange termijn? Wilt u direct betrokken zijn bij de uitwerking en beantwoording van die vragen? Stuurt u dan een mail naar bodemdaling@flevoland.nl. Deelname is geheel vrijblijvend.

Nadenken over mogelijke gevolgen van bodemdaling
Bodemdaling is een onderwerp dat nationaal volop in de belangstelling staat. Ook in Flevoland hebben we daarmee te maken. Vooral in natte jaren kunnen inwoners te maken krijgen met vernatting. De verwachting is dat op steeds meer plekken de vernatting niet tegen te houden zal zijn. De hoogwaardige landbouw zoals die in Flevoland plaatsvindt, zal hierdoor in toenemende mate schade kunnen ondervinden. Dit roept vragen op over mogelijkheden die er zijn om het agrarisch bedrijf eventueel aan te passen aan de veranderende omstandigheden.

Welke technische oplossingen zijn er beschikbaar?
Welke andere agrarische of niet-­agrarische functies zijn voor deze grond op den duur geschikt? Welke belemmeringen in beleidskaders zijn er? Hoe ziet het verdienmodel er dan voor ondernemers uit? Deze vragen spelen misschien nog niet elke dag door uw hoofd. Toch is het belangrijk om erover na te denken. Voor veel gebieden met bodemdaling is er nog tijd voordat de effecten op langere termijn zichtbaar en voelbaar zullen zijn. Die tijd willen we nuttig gebruiken. In het ‘Gebiedsproces bodemdaling Flevoland’ wordt een antwoord gezocht op bovenstaande vragen.

Alle agrariërs en overheden samen!
Het gebiedsproces is van én voor alle betrokken agrariërs in Flevoland. Daarom worden alle agrariërs in Flevoland benaderd met de uitnodiging voor het gebiedsproces. De provincie Flevoland, LTO Noord, de gemeente Noordoostpolder, Waterschap Zuiderzeeland en het Rijksvastgoedbedrijf hebben op 22 september 2021 een bestuurlijke intentieverklaring ondertekend om dit gebiedsproces gezamenlijk in gang te zetten. Daarin hebben zij afgesproken om de komende drie jaar met alle agrariërs in Flevoland aan de slag te gaan.

Wat houdt het gebiedsproces in?
Wat de haalbare en kansrijke alternatieven voor het huidige grondgebruik zijn, is nog niet goed genoeg bekend. Een eerste aanzet is al gegeven in 2017­-2018, tijdens een eerder gebiedsproces noordwestelijk van Schokland. Die kennis ligt op tafel en die nemen we mee in dit proces. In dit nieuwe gebiedsproces gaan we met elkaar aan het werk, om nog meer kennis op te doen en te leren van elkaars ervaringen. In de vorm van pilots toetsen we zo snel mogelijk of praktische oplossingen werken. Dit moet uiteindelijk leiden tot het inzicht in wat wel en wat niet werkt. Met deze kennis kunnen de beste strategische beslissingen voor het bedrijf worden genomen. De overheden kunnen met die kennis werken aan passend beleid en waar nodig en mogelijk beleidsmatige drempels wegnemen.

Vragen
Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben, dan kunt u een mail sturen naar bodemdaling@flevoland.nl of contact opnemen met  Bart Budding, procesmanager gebiedsproces bodemdaling, via 06­51367642 (WhatsApp) of 06­31970956 (telefonisch).