Voorgestelde mestregels: dit zijn aandachtspunten voor onze sector

  • Bomen en vaste planten

Het ministerie van LNV heeft nieuwe mestregels voorgesteld om te kunnen voldoen aan de Europese Nitraatrichtlijn. Welke aandachtspunten zijn er voor de sector Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen?

boomkwekerij-1

De nieuwe mestregels zijn voorgesteld om op te nemen in het 7e actieprogramma betreffende de EU-Nitraatrichtlijn. LNV stelt onder andere voor: vanggewassen op zand- en lössgronden verplicht inzaaien op 1 oktober, elke drie of vier jaar een rustgewas verplicht opnemen in het bouwplan, en meer brede bufferstroken hanteren. Dit alles om de uitspoeling van nitraat verder te verlagen.

LTO Nederland noemt de voorstellen alvast ‘onhaalbaar, ontwrichtend en onbetaalbaar’, lees HIER de eerste reactie. De voorgestelde mestregels zullen een negatieve impact hebben op het verdienvermogen van boeren en tuinders, aldus LTO. LTO roept LNV juist op om ervoor te zorgen dat boeren en tuinders hun gewas optimaal kunnen bemesten, en de bodem kunnen verbeteren met zoveel mogelijk producten uit de agrarische kringloop.

Aandachtspunten voor onze sector

Voor de sector Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen zijn er in ieder geval de volgende aandachtspunten:

  • Voor meerjarige teelten zoals in onze sector, is het niet logisch een rustgewas op te nemen. Een rustgewas is bedoeld om de uitspoeling van nutriënten te verlagen.
  • Vanggewas uiterlijk 1 oktober inzaaien na een hoofdteelt op zand- en lössgronden: dit zou niet van toepassing moeten zijn voor de boomkwekerijsector, vanwege het rooien en verhandelen in de  winterperiode.
  • Brede bufferstroken ofwel grotere teeltvrije zones: veelal niet mogelijk in onze sector. De sector zet nu al in op natuurlijker bodembeheer, met meer inzet van groenbemesters, en met meer aandacht voor biodiversiteit ofwel bloemenstroken.

De aandachtspunten voor onze sector zullen in de reactie van LTO Nederland worden opgenomen. LTO draagt bovendien praktijkvoorbeelden aan die aangeven dat de LNV-voorstellen niet haalbaar zijn. Vanuit onze sector zal de LTO Vakgroep praktijkvoorbeelden aandragen.

Heeft u vragen over bovenstaand? Neem dan contact op met Anneke van Dijk, via (06) 11 36 56 28 of avdijk@lto.nl.

Bron:

LTO bomen, vaste planten en zomerbloemen