Corona

Zondag 22 maart, het is koud schraal weer met wind uit het oosten en geen regen in het vooruitzicht. Na de natte en veel te warme winter waren de voortuitzichten goed om het voorjaar vol gas te beginnen. Echter heeft het coronavirus ons allen aardig te pakken, wellicht (nog)niet fysiek maar wel psychisch.

Hoe loopt het af met de resterende producten die nog verwerkt moeten worden met name aardappelen? Er is bijzonder veel vraag naar goede tafelaardappelen en geen behoefte meer aan frietaardappelen. Het lijkt erop dat er een overschot is van ca. 1 miljoen aardappelen nu er geen friet meer naar horeca gaat en export volledig stil ligt. Mijn vraag is dan wel wat eten de mensen nu? Met argusogen wordt er gekeken naar Avebe of die iets kan betekenen. Maar moet Avebe dan het afvalputje worden van de aardappelindustrie met als gevolg grote voorraden en eventueel prijseffecten voor de komende jaren?

Er is een brief naar de minister gestuurd om hiermee aan de slag te gaan. Mijn mening is opruimen zodat corona 2020 geen invloed heeft op de markt voor de komende jaren.
Suikerprijzen vliegen naar beneden, dit zullen we merken in de prijs de komende jaren en heeft het nog invloed op onze toewijzing? Graanprijzen blijven vooralsnog stabiel en dit geldt ook voor de uien. Verder zijn verse groentes goed verkoopbaar. Bij bloemen is het totaal anders, hier is amper vraag naar en er wordt veel doorgedraaid.

Kortom onzekerheid troef. Persoonlijk houd ik vast aan een app van m’n moeder met de tekst: ‘gewoon aan het werk beginnen, geniet van de mooie omstandigheden, mensen zullen toch moeten blijven eten dus zal er voor ons ook wel wat overblijven. De crisis van 2008 was voor de landbouw ook niet zo slecht.’

Mochten er bij jullie in de omgeving echt vervelende gevallen door corona ontstaan deel dit met LTO Noord en ook wij als sectie kunnen hier aandacht aan wijden.

Collega’s succes en wees alert en ik hoop dat we niet getroffen worden door het coronavirus in welke vorm dan ook.

Dirk-Jan Beuling
Sectie Akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt Noordelijke lichte grond

 

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.