Besmetting Xylella fastidiosa geconstateerd

Waar Nederland al lang voor vreesde is helaas gebeurd. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft één met Xylella fastidiosa besmette Coffeaplant aangetroffen in een kantoorpand in Noordwijkerhout. De besmette koffieplant werd opgemerkt door een inspecteur van de NVWA die in het kantoorpand aanwezig was voor een administratieve afhandeling. Xylella fastidiosa is een bacterie die meer dan 300 plantensoorten kan besmetten.

De inspecteur van de NVWA heeft de plant ingeseald en voor onderzoek overgebracht naar de quarantainekas van het Nationaal Referentie Centrum van de NVWA. De plant heeft 9 jaar lang in het kantoorpand gestaan. Op basis van onderzoek aan de plant en de ruimte, zijn er geen aanwijzingen dat Xylella fastidiosa zich vanuit de plant heeft verspreidt of dat de plant vanuit de omgeving besmet is geraakt.

In overeenstemming met Europese regelgeving neemt de NVWA in deze situatie geen aanvullende maatregelen, het blijft bij een vondst. Voor plantmateriaal of bedrijven in de omgeving van de vondst wordt geen gebied afgebakend.

De Import van Koffieplanten is al jaren verboden om de reden dat koffieplanten het grootste gevaar zijn voor de verspreiding van Xylella.

Zie voor meer informatie op de website van de NVWA.

Bron: LTO bomen en vaste planten