Certificeringen, een doolhof?

De laatste jaren is het aantal certificeringen voor Agrarische bedrijven gegroeid en het aantal bedrijven dat gecertificeerd is, is fors toegenomen. Certificering kost geld en tijd en daar moet een doel achter liggen. De redenen waarom bedrijven gecertificeerd zijn, zijn van verschillende aard.

We zien steeds meer dat de afnemers (retail) bepaalde certificeringen eisen, anders mag je als bedrijf simpelweg niet leveren. Veel afnemers zijn duidelijk in welk certificaat zij eisen, bij andere afnemers kan men kiezen tussen een paar certificaten. Als kweker is het vaak erg moeilijk om een keuze te maken voor welk certificaat je kiest: hoeveel kost het, hoeveel tijd ben ik er mee bezig, wat moet ik aanpassen op het bedrijf etc.

Om u als lid van de LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen in grote lijnen een beeld te geven in de veel voorkomende certificeringen hebben we een document opgesteld waarin een aantal kort is beschreven. Voor meer gedetailleerde informatie verwijzen we naar diverse websites of naar de Certificering Instellingen (CI).

Om het document te downloaden klikt u HIER.

Bron: LTO bomen, vaste planten en zomerbloemen