Het nieuwe plantenpaspoort

Vanuit de vakgroep proberen we regelmatig een bezoek te brengen aan een bijeenkomst van een ondernemersgroep. Deze groepen worden vanuit LTO ondersteund en bestaan uit ondernemers die met en van elkaar willen leren en ervaringen delen om gezamenlijk voordeel te behalen.

Vanuit de vakgroep proberen we regelmatig een bezoek te brengen aan een bijeenkomst van een ondernemersgroep. Deze groepen worden vanuit LTO ondersteund en bestaan uit ondernemers die met en van elkaar willen leren en ervaringen delen om gezamenlijk voordeel te behalen. De bezoeken aan deze groepen zijn voor ons als vakgroep heel waardevol omdat we op deze manier vaak te horen krijgen waar men als lid tegenaan loopt en wat er onder onze leden leeft, zodat we als vakgroep ook gericht zaken kunnen oppakken. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om betrokken te zijn en zo veel mogelijk ons gezicht willen laten zien.

Regels en gevolgen vragen actie
Enkele weken terug was ik aanwezig bij een ondernemersgroep. Deze groep had iemand uitgenodigd om wat meer uitleg te geven over de invoering van het nieuwe plantenpaspoort dat vanaf 14 december 2019 in zal gaan. Ondanks dat men dacht hiervoor nog voldoende tijd te hebben bleek het onderwerp toch een schot in de roos want er bleek nog veel onduidelijk te zijn. Iedereen had er al wel wat over gelezen en het is ook al enkele keren in de nieuwsbrief verschenen maar toen duidelijk werd wat de regels en de gevolgen waren voor het nieuwe plantenpaspoort bleek dat men toch wel actie moest gaan ondernemen om in december alles gereed te hebben.

Het gros van de producten op mijn eigen kwekerij is nu nog niet paspoort plichtig. Ik moet eerlijk bekennen dat deze avond voor mij dan ook heel waardevol was. Want naast dat het onderwerp voor deze column snel gekozen was, moet ik eerlijk bekennen dat ik ook nog niet overal van op de hoogte was. Ik heb de volgende dag actie ondernomen; mijn nieuwe registratienummer opgezocht, de automatisering aan laten passen en alvast een methode voor de traceerbaarheid opgesteld.

Informatie
Mocht u tijdens het lezen van deze column nu ook denken dat dit voor u ook van belang kan zijn dan raad ik u aan om eens te kijken op www.naktuinbouw.nl/vraag-en-antwoord-nieuwe-plantenpaspoort-en-plantgezondheidsverordening. Hierop vindt u al veel informatie over dit onderwerp en u kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met NAKTuinbouw. Ik hoop dat ik er met deze column ook aan bij kan dragen dat de overstap naar het nieuwe plantenpaspoort voor u soepel verloopt.

Sander Hendrikx
Bestuurslid LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.