Column Henk Raaijmakers

Eigenlijk had dit mijn laatste column moeten worden. Maar alles is anders en niets lijkt wat het is. Noem het maar het oude systeem en de nieuwe realiteit.

Wie had ooit kunnen bedenken dat er meer olie wordt opgepompt en opgeslagen dan er wereldwijd wordt verbruikt. Dat je voor elektriciteit leveren moet betalen omdat er overaanbod is. Dat je moet betalen om je geld op een spaarrekening te mogen laten staan. Dat de lucht 75% schoner is wereldwijd omdat we minder vliegen en autorijden. En dat de economie zijn grootste krimp in de historie meemaakt en de boomkwekerijafzet tot ongekende hoogte is gestegen voor vele van onze leden.

Eigenlijk waren veel van deze ontwikkelingen al eerder zichtbaar maar heeft corona als een versneller gewerkt. Het is de wereld zoals in de ‘Matrix’. Neem een blauwe pil en je blijft in de oude wereld. Neem je een rode pil dan kom je in de tegenwereld, en is niets meer hetzelfde en zal dat ook nooit meer worden.

Voor niet-gezinsleden is fysiek contact in de openbare ruimte strafbaar en bepaalt het kabinet wat wel en niet mag. Ouderen zijn verstoken van bezoek. Geen handen schudden, een omarming van goede vriend of vriendin, en de zieken liggen in eenzame isolatie.

De protesten tegen deze maatregelen nemen toe en in ons werk maken we er het beste van. Niet alle regels passen maar zorgvuldigheid blijft geboden.

De wereld wordt nooit meer hetzelfde, maar hoe hij er over één of twee jaar uitziet weet niemand.

Corona gaat als een tsunami over de wereld. Van China via het westen naar Amerika om vervolgens via Zuid Amerika, India en Afrika, ons dit najaar misschien weer in de billen te bijten. Niemand die het weet of kan voorspellen. Zo goed mogelijk voorbereid zijn is het enige wat je kunt doen.

En wat mijn opvolging betreft. Na de vakantieperiode wordt de draad weer opgepakt en een opvolger gezocht en benoemd. En heb ik de wereld zien veranderen van papier naar laptop en video-overleg.

Welkom in de digitale ‘Matrix’-wereld.

Henk Raaijmakers,
Voorzitter vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen


Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.