Trumpetteren

Column door Paul Koenraadt, bestuurslid Cultuurgroep Zomerbloemen

Als kweker van bloemen ben je nooit uitgeleerd. Je school afmaken en daarna ga je werken werd er vroeger aan je verteld. School afmaken was voor mij al een hele opgave, maar is me uiteindelijk toch gelukt. Toen aan het werk voor een baas en niet meer hoeven leren, heerlijk was dat, geen gezeur van allerlei leraren die mij wel even vertelde wat en hoe ik het moest doen.

Ik had het prima naar mijn zin in mijn nieuwe baan, maar na enkele jaren begint het dan toch te knagen. Mijn baas had andere prioriteiten dan ik en je wil dingen op een andere manier gaan doen waardoor het gaat botsen. Tijdens de pauze heb je het dan over je baas, wanneer hij er niet bij is, met je collega’s. Dan blijft er van die goede man al snel niet veel meer over en hebben wij de grootste lol. Iedereen uit zijn frustraties, maar deze komen niet op de plek waar ze zouden moeten komen. Af en toe vertrekt er een, maar in het bedrijf blijft veel hetzelfde.

Dan wordt het voor mij ook tijd om te vertrekken en een eigen bedrijf op te starten, zo doende kom ik op de plek van de baas te zitten. Eerst alleen, maar dan komt er toch ook personeel en begint het verhaal opnieuw. Ondertussen verandert de wereld ook nog snel en kom je allerlei instanties en mensen tegen die jou als eigenaar van een bedrijf gaan zeggen hoe en wat je allemaal moet doen.

De druk op je schouders begin je al te voelen en stress ligt op de loer, waar ben ik toch allemaal aan begonnen. Harder werken om alles toch voor elkaar te krijgen en als dingen niet lukken de schuld bij anderen neerleggen.

Neem dan even afstand van je eigen bedrijf, ga naar collega-bedrijven en praat over je werk, maar luister vooral hoe het ook anders kan. Bij RFH (Royal Flora Holland) kun je meedoen aan de ledensessies die gehouden worden; collega’s genoeg. Sterker nog er zijn ook mensen die vanuit een ander perspectief naar de veranderende wereld kijken en die voor ons werken om onze producten tegen een zo hoog mogelijke prijs in de markt te zetten. Ook daar worden wij als kwekers weer aan het werk gezet om aan alle huidige eisen te voldoen. Maar hier heb je wel een kans om te laten horen wat jij vindt dat goed is voor je onderneming. Deze zijn deze maand helaas alleen via de computer te volgen, maar zeer zeker de moeite waard. Vroeger op school kon je dan mooi spijbelen, hadden ze het door dan had je pech. Kom je niet meepraten over RFH, ga dan later niet Trumpetteren dat de veiling niet deugd.

Paul Koenraadt
Bestuurslid Cultuurgroep Zomerbloemen


Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.