Geslaagde eerste editie van ‘de Fruitigste zachtfruitdagen’

Enthousiaste reacties op landelijke open dagen zachtfruittelers.

Er stonden wat wolken aan de hemel, heel warm was het niet en af en toe viel er zelfs een buitje. Maar dat mocht de pret niet drukken voor bezoekers aan ‘de Fruitigste zachtfruitdagen’. In grote getale waren ze naar 19 zachtfruittelers getrokken om ter plekke te genieten van al het goeds dat zachtfruit te bieden heeft.

Afgelopen weekend vonden ‘de Fruitigste zachtfruitdagen’ plaats. Telers van blauwe bessen, frambozen, bramen, rode bessen en kersen openden hun deuren tijdens dit landelijke evenement. Bezoekers namen deel aan rondleidingen en georganiseerde activiteiten en telers lieten vol trots hun Nederlands zachtfruit zien en proeven. Ook de presentaties van imkers waren informatief van aard en bezoekers kwamen dan ook veel te weten over zachtfruit, bijen en de teelt. Maar er was nog veel meer te beleven voor het hele gezin; de open dagen waren bovenal ook leuk en gezellig. Lekker genieten op het terras met blauwe bessengebak en een drankje, vogelhuisjes verven door kinderen of het zelf plukken van blauwe bessen, frambozen of kersen bijvoorbeeld.

Complimenten voor deelnemende telers
De organisatie van ‘de Fruitigste zachtfruitdagen’ was in handen van de NFO en Simply the Bes. Beide partijen kijken terug op een zeer geslaagd evenement. “Het zijn echter de deelnemende telers die de complimenten verdienen”, zegt Gerard van den Anker, voorzitter van de Nederlandse Fruitteelt Organisatie (NFO). “Zij laten op deze manier aan het grote publiek zien met hoeveel passie zij Nederlands zachtfruit telen en hoeveel zorg voor de natuur daarbij komt kijken. Wij waarderen hun inzet dan ook enorm.” Erik van de Vin van Simply the Bes sluit zich daarbij aan. “Ons doel is om consumenten op een toegankelijke manier kennis te laten maken met Nederlands zachtfruit. De deelnemende telers maken dat mogelijk en daarom verdienen ze een dikke pluim! We kunnen alleen maar heel erg trots zijn op deze ambassadeurs van de zachtfruitsector. ”

Organisatie
Vorig jaar organiseerde Simply the Bes al een open dag voor blauwe bessenbedrijven, ‘blauwe bes in beweging’ genaamd. Om een grotere landelijke dekking te realiseren en meer impact te creëren, haakte de NFO dit jaar aan bij het evenement en werd de open dag uitgebreid naar de teelt van framboos, braam, rode bes en kers. Ook de komende periode zorgt Simply the Bes ervoor dat de blauwe bes onder de aandacht blijft. Dat doet het telerscollectief onder andere door actieve berichtgeving op social media en de website, maar ook door topzwemster Lisa Dreesens te ondersteunen bij haar sportieve uitdaging. Lisa gaat in september 2019 deelnemen aan de zwaarste zwemwedstrijd ter wereld; de kanaaloversteek. Via www.simplythebes.nl/bes-sportief zijn de belevenissen van Lisa te volgen. De NFO campagne ‘de Fruitigste’ blijft mensen actief informeren over hoe Nederlandse telers het lekkerste fruit met zorg telen, bijvoorbeeld door vlogs op Facebook. In september vinden de appelplukdagen weer plaats, dan is iedereen opnieuw uitgenodigd in de boomgaard. www.defruitigste.nl


Bron: NFO en Blauwe Bessen Platform/Simply the Bes