Peter Appelman

Nieuwe toelatingen en aanvragen FKT

Onlangs heeft het CTGB weer een aantal middelen toegelaten voor vollegrondsgroenten.

  • Het schimmelmiddel Romeo is toegelaten in de bedekte en onbedekte teelt van aardbei, sla,aubergine en curcurbitaceae met eetbare en niet-eetbare schil.
  • Het middel Batavia is nu ook toegelaten in de bedekte teelt van andijvie, waterkers, veldsla, rucola, lamsoor, kiemgroenten, babyleaves, chinese kool en aromatische kruidengewassen.
  • Het middel Maxim 480 FS op basis van fludioxinil is nu ook toegelaten als zaadbehandeling in sla, andijvie, spinazie, witlof, veldsla, courgette, komkommer, vruchtgroenten van cucurbitaceae niet-eetbare schil, aubergine, tomaat en papkrika.
  • Het fungicide Contans is toegelaten als grondbehandeling in de groententeelt en als na-oogst behandeling (voor bewaring) in witlofpennen en wortelen.
  • Het grondontsmettingsmiddel Nemasol op basis van metam-natrium heeft een nieuw etiket in o.a. de vermeerderingsteelt van aardbei met de volgende restricties: Het middel mag niet meer worden toegepast in grondwaterbeschermingsgebieden. Het gebruik wordt beperkt tot de periode van 1 april tot 30 september en een behandeld perceel dient direct na toepassen te worden afgedekt met TIF (Totally Impermeable Film) folie gedurende een periode van minimaal 42 dagen.
  • Het middel Fresco is toegelaten in de onbedekte teelt van wortelen voor de zaadteelt, boon met peul, boon zonder peul (m.u.v. tuinboon) en pastinaak voor de zaadteelt.
  • Het insecticide Affirm is nu ook toegelaten in de onbedekte teelt van sla, boon zonder peul, erwt zonder peul, sluitkoolachtingen, bloemkoolachtigen en de veredelingsteelt van groentegewassen en kruiden.
  • Het insecticide Turex WG is nu ook toegelaten in de penneteelt van witlof, cichorei, de bedekte teelt van bladgroenten en peulgroenten (m.u.v. pronkboon), koolgewassen, stengelgroenten, aromatische kruidgewassen, aardbei en bessen. 

Ook heeft de CEMP-vollegrondsgroenten een aantal uitbreidingen aangevraagd via het Fonds Kleine Toepassingen (FKT). Voor deze aanvragen ondersteunt het FKT de aanvraagkosten zodat uitbreidingen in kleine gewassen eerder mogelijk zijn. Deze middelen gaan nu in aanvraag bij het CTGB en zullen normaal gezien het volgende seizoen beschikbaar zijn. Voor het middel Fresco is een uitbreiding aangevraagd in Asperge (na-oogst) en Tagetes. Voor Devrinol is een uitbreiding aangevraagd in babyleaves en kruidengewassen. Het middel Lentagran WG is aangevraagd in Dille, bladselder, koriander en veldzuring. Tenslotte is voor Benevia weer een 120 dagen vrijstelling aangevraagd in de teelt en opkweek van prij en in aardbei.