Biologische ontsmetting roos

Bedrijfsovername

Bedrijfsopvolging in de landbouw is een hele uitdaging. Bij bio zijn er dan ook nog relatief veel bedrijven gestart door mensen van buiten (‘zij-instromers’), waarbij er vaker geen opvolging binnen de familie is. Dat bedreigt de continuïteit van onze sector.

En dat terwijl de vraag naar biologische producten groeit, duurzame landbouw hard nodig is voor natuur en milieu, en de EU als doel heeft dat in 2030 25% van de landbouwgrond biologisch is. Het NAJK nam het initiatief voor een Kenniscentrum Bedrijfsovername, waar bedrijfsopvolgers en stoppers terecht kunnen voor advies en ondersteuning.

Om dit Kenniscentrum te ‘voeden’ starten de vier groene Hogescholen een groot onderzoek: de Living Labs bedrijfsovername. Biohuis vindt dit een belangrijk thema en Bionext is actief betrokken bij deze initiatieven. Ook hebben we contact met LNV over financiële regelingen.

We zoeken mensen die goede en slechte ervaringen met bedrijfsovername willen delen, ook mensen die daar nu mee bezig zijn, als overdrager of als overnemer.
Stuur een mail naar Udo Teunis van Bionext, dan neemt hij contact op.


Bron: Biohuis