Zijn uw schapen en geiten al ingeënt tegen Q-koorts? Doe dit voor 1 augustus!

Door het ontvangen van bezoekers hebben de multifunctionele bedrijven een publieksfunctie. Door deze functie zijn er verplichtingen waaraan de bedrijven moeten voldoen.

De meeste schapen- en geitenhouders met publieksfunctie hebben hun dieren inmiddels laten vaccineren tegen Q koorts. De vaccinatie moet binnen een jaar worden uitgevoerd en uiterlijk 31 juli plaatsvinden (voor alle dieren die op 31 juli 3 maanden oud zijn) en geregistreerd zijn.

Mocht u uw dieren nog niet (volledig) gevaccineerd hebben, zorg er dan voor de vaccinatie nog te plannen in een periode dat er bij de dieren geen/zo min mogelijk (hitte)stress is. Vaccinatie in hete perioden wordt ten zeerste afgeraden en is grotendeels te voorkomen, in ieder geval voor de volwassen dieren. Mocht u bijwerkingen zien van de vaccinatie dan is het van belang dit zelf, of via door uw dierenarts, te laten melden via https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2017/11/28/meld-ook-bijwerkingen-van-diergeneesmiddelen.

Om eventuele bijwerkingen te verminderen kunt u met uw dierenarts overleggen eventueel een pijnstiller bij te laten geven.