Grondstofcyclus moet zich nog vertalen in melkprijs

  • Melkveehouderij
  • Internationaal

Hogere prijzen voor grondstoffen, maar dat heeft zich nog nauwelijks vertaald in hogere melkprijzen voor de boer. Meestal volgen melkprijzen de internationale markt met enige vertraging. Het zit er dus aan te komen.

veehouder-van-diest-180

Dit was de stemming op het EU-melkmarktobservatorium op 23 maart 2021. LTO was vertegenwoordigd in de delegatie van Europese landbouworganisatie COPA-COGECA en gaf deze presentatie

Beperkte productiegroei

De Europese melkproductie blijft op dit moment achter, vooral in Duitsland, Frankrijk en Nederland. De productie groeit wel in Ierland, Italië en Polen. De schatting voor de EU in 2021 is +0,6 tot 1,0%. Veel hangt natuurlijk af van het voorjaar en hoe snel die melkprijs gaat stijgen. Bovendien kampen boeren met gestegen kosten; vooral voor veevoer en energie. Ook in Australië en Nieuw Zeeland is de productiegroei gematigd. De VS zit wel op +2%. Daar geeft de regering opnieuw een fors bedrag uit als onderdeel van het economische reddingsplan. Er zit 18 miljard dollar in de pot voor onder andere leveringen aan voedselbanken. 

Klik hier voor de melkmarktupdate van 24 maart jl.

 

 

 

Bron:

LTO Nederland