"Hier word ik blij van" - Terugblik workshops Multifunctionele landbouw

  • Multifunctionele landbouw

Op 15 en 21 november waren we te gast bij twee bijzondere multifunctionele bedrijven; Boerderij de Vliervelden te Almere en Boerderij het Lansingerland te Bergschenhoek. Na een informatieve middag inclusief rondleiding en discussie gingen de deelnemers vol inspiratie terug naar huis.

DJI_0165

De middagen werden bezocht door zowel MFL-ondernemers als ondernemers die zich aan het oriënteren waren op een MFL-tak. Bijvoorbeeld omdat er geen mogelijkheid is de agrarische tak verder uit te bouwen, en ze zin en mogelijkheid hebben om de MFL-tak (verder) op te bouwen. Of omdat er meerdere kinderen in het gezin zijn die ieder een eigen rol in het bedrijf willen, aansluitend op hun kwaliteiten en interesses. Op 15 november was het thema ‘Interactie met burgers’, op 21 november was dat ‘Samenwerking en organisatievormen’. Tineke van de Berg (Boerderij de Vliervelden) en Peter Gille (Boerderij het Lansingerland) lieten zien dat met een sterke visie, doorzettingsvermogen en een goed verhaal dromen werkelijkheid kunnen worden. Van 0 naar 40 ha grond in eigendom en 190 ha in gebruik, en van zelfstandig boer naar 60 man personeel. Beide ondernemers bieden vele activiteiten aan op het bedrijf en hebben ook voor de toekomst nog vele plannen. Wat opviel uit de gesprekken was de diversiteit onder de ondernemers. Waar de een vooral managementtaken oppakt, wilde de ander juist vooral onderdeel zijn van de uitvoering. Zoveel ondernemingen, zoveel meningen, zoveel mogelijkheden. En dat kan natuurlijk naast elkaar bestaan.

Deze workshops zijn onderdeel van het Kennis Op Maat (KOM)-project ‘Naar een robuuste MFL: van kennis naar actie’. Wil je meer weten over dit project en MFL? Kijk dan op de pagina van de vakgroep Multifunctionele Landbouw via Multifunctionele Landbouw – LTO

Bron:

LTO Nederland