Paardenhouderij en omgevingsrecht

  • Paardenhouderij

De afgelopen periode zijn er steeds meer rechtszaken over paardenhouderijen wat het omgevingsrecht betreft. De handreiking op het gebied van ruimtelijke ordening in de paardenhouderij ligt er inmiddels alweer sinds 2014, maar is nog steeds een heel belangrijk document hierbij.

Paddocks die niet mogen, vergunningen voor rijbanen die niet worden uitgegeven en noem het maar op. De laatste tijd zijn er veel paardenhouderijen die op het gebied van ruimtelijke ordening hun hoofd stoten. Iets wat ook regelmatig tot rechtszaken leidt. In 2014 heeft de Sectorraad Paarden (SRP) de handreiking ‘De Paardenhouderij in het omgevingsrecht’ gepubliceerd als update op de eerder bestaande documentatie. In samenwerking met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is deze tot stand gekomen en nog steeds een actueel en veel gebruikt document in de praktijk.

Online document

De handreiking is inmiddels een online document en via deze link te downloaden. Daarin kan je meer informatie vinden over de betekenis van de paardenhouderij voor het platteland en de plaats die paardenhouderijen hebben in ruimtelijke plannen. Omdat voor veel leken de juridische teksten al snel onleesbaar worden, staan er meerdere begrippen nader uitgelegd met een uitgebreide toelichting. Ook wordt in de handreiking ingegaan op de bouwregels voor verschillende bouwwerken, waar momenteel veel problemen rond ontstaan. In het document staat handig uitgelegd welke voorzieningen of maatregelen een eventuele wijziging op de huidige status tot gevolg kan hebben.

Op de hoogte zijn

Kortom, een document dat iedereen met een eigen locatie of plannen voor een eigen locatie een keer doorgenomen moet hebben om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s en moeilijkheden. Iets wat je natuurlijk het liefste wilt voorkomen en in veel gevallen ook kunt voorkomen door goed het huiswerk te doen en ook goed op de hoogte te blijven van de huidige regelgeving van de locatie. Het kan namelijk ook gebeuren dat je de zaken heel goed op orde hebt, maar de gemeente zonder jouw toestemming het bestemmingsplan van jouw locatie wijzigt. Dit klinkt onmogelijk en absurd, maar toch is dit iets wat ze gewoon mogen doen wanneer ze dit ter inzage leggen. De diverse LTO afdelingen van de regionale organisaties volgen de ontwikkelingen van bestemmingsplannen op de voet. Op het moment dat een ontwikkeling een nadelig gevolg heeft voor jouw locatie als paardenhouder, kunnen zij jou bijstaan in het formuleren van het juiste bezwaarschrift.

Checken bij specialist

Hoewel de handreiking je dus een goede basiskennis op het gebied van ruimtelijke ordening in de hippische sector biedt, blijft het slim om bij twijfels of kwesties een specialist in te schakelen om de risico’s weg te nemen. Zijn er problemen ontstaan, dan is er vaak veel geld en tijd mee gemoeid en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Wil jij als eigenaar van een locatie zeker weten of alles legaal is of heb je problemen met vergunningen of na een willekeurige controle? Neem dan direct contact op met een regionale LTO-adviseur.

Bron:

LTO Nederland