Graasdierpremie

  • Schapenhouderij

De LTO vakgroep is, samen met de VGSN, al twee jaar met het ministerie LNV in gesprek over de graasdierpremie (verder GDP). Het gaat om een bedrag van iets meer dan een miljoen euro per jaar.

friesland-30

Afgesproken is dat 2022 een overgangsjaar is waarin het ministerie de uitkeringen voor de GDP voor haar rekening neemt. Verder zouden er pilots komen om procedures verder uit te zoeken en dan binnen het nieuwe GLB te komen met een regeling per 1 januari 2023.

De eerste flinke tegenvaller was dat in december j.l. ons daags voor het debat in de Tweede Kamer werd meegedeeld dat een nieuwe GDP geen deel zou uitmaken van het nieuwe GLB. Met politiek lobbywerk hebben we geprobeerd dit bij te sturen, maar dat is maar deels gelukt. Er is wel een regeling gekomen voor zeldzame huisdierrassen. Meer info over deze regeling vind je hier. Interessant voor melkschapen, Schoonebeker, Mergellandschaap, Groot heideschaap, Drents heideschaap, Blauwe Texelaar, Noordhollander en Flevolander.

  • In januari zijn we weer gaan overleggen met het ministerie LNV maar het overleg aldaar schiet niet op. Onduidelijk blijft of een nieuwe GDP valt onder sectorbeleid of natuurbeleid. Wij vinden het eerste. Ondertussen zaten we aan tafel met de vierde ploeg met medewerkers van het Ministerie, die met ons tot een nieuwe GDP moet komen. Telkens moesten we weer bij het begin beginnen.
  • De laatste stand van zaken is, dat er nog steeds geen nieuwe regeling in zicht is. Ons voorstel is nu om de oude regeling dan ook maar in 2023 te laten doorlopen. Daar wil het ministerie over nadenken. Wel onder voorwaarde dat de de-minimis voorwaarden dan van toepassing zijn. Dit is een Europese regel om staatssteun aan bedrijven te voorkomen. Voor agrarische bedrijven betekent dit dat die niet meer dan 20.000 euro subsidie per 3 jaar van de overheid mogen ontvangen. Alles bij elkaar opgeteld, dus ook als je geld gehad hebt voor een wolf bestendige afrastering bijvoorbeeld. En het gekke is, dat als je ondersteuning krijgt vanuit het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid deze de-minimis voorwaarde niet van toepassing is. Reden te meer voor ons om dit niet acceptabel te vinden.

De vakgroep heeft het overleg over de GDP even "on hold" gezet voor overleg met de achterban, jullie dus. Ook om te onderzoeken welke juridische stappen er mogelijk zijn. Want wij willen ons beroepen op het "gelijk Europees speelveld". Een Europese regeling die zegt dat in Europa de voorwaarden om te ondernemen voor iedereen gelijk moeten zijn. En ons is gebleken dat de regels in Duitsland veel makkelijker zijn. En helemaal nu in Duitsland weer de ooipremie gaan invoeren.

Wanneer je in de problemen komt, met name door het toepassen van de de-minimis voorwaarden, dan kun je een mail sturen naar: jpeerlings@lto.nl. Dan gaan we samen overleggen over welke juridische stappen we kunnen gaan zetten.

Bron:

LTO Nederland