Schapen of geiten verlossen als je zwanger bent?? Niet doen!

Geen rauw vlees eten, al die lekkere schimmelkaasjes laten staan, niet de kattenbak legen. Iedereen kent de adviezen die vaak worden gegeven aan zwangere vrouwen. Maar wist je ook dat schapen en geiten in de aflammerperiode een groot risico vormen voor ongeboren baby’s?

Als dierenarts word je regelmatig geroepen bij aflammerende (of soms zelf verwerpende) geiten of schapen. Wanneer je je spullen uit de auto haalt en je laarzen aantrekt zie je vanuit je ooghoek, tussen de opgestroopte mouwen van de dame des huizes, haar zwangere buik. Alle alarmbellen gaan dan af. Wanneer we zelf zwanger zijn weet onze baas dat namelijk als eerste zodat je werkzaamheden aangepast kunnen worden.

De reden voor deze alarmbellen is dat veel veroorzakers van verwerpen bij schapen en geiten ook abortus kunnen veroorzaken bij de mens. Chlamydia en Listeria zijn in dit opzicht berucht, maar er zijn er meer. Ook gezonde schapen en geiten kunnen tijdens de bevalling deze ziektekiemen uitscheiden via het vruchtwater en de vruchtvliezen. De dieren zijn vaak symptoomloos drager, maar voor ongeboren baby’s levert dit grote risico’s op als hun moeder met deze bacteriën in aanraking komt.
Zwangere boerinnen weten dit meestal al. Zij komen helemaal niet in de stal tijdens de lammerperiode, wassen niet de vuile overall van hun partner en laten hem douchen en schone kleren aantrekken voor hij het huis binnenkomt.

Ben je dus in verwachting en heb je schapen of geiten die binnenkort gaan aflammeren, zorg dat er iemand is die je kan helpen en wees voorzichtig met jezelf. Aflammerende schapen of geiten verlossen en verzorgen is geen klusje voor zwangere vrouwen!!

Bron: LTO Nederland