Koeien

Net zo waaks als onze Puck

Puck is onze Boerenfox, die ondanks haar bescheiden afmetingen, huis en erf bewaakt.

En geloof het of niet, maar sinds Puck over het erf loopt, is er niet meer ingebroken. Iets wat in het verleden zo ongeveer jaarlijks gebeurde. Twee weken geleden is Puck moeder geworden van vier puppy’s waarvan er een helaas dood was. De 3 overgebleven pups zijn springlevend. Moeder is trots en beschermt haar kroost met al haar vermogen. Als vreemden in de buurt van haar nest komen, blaft ze luidruchtig en staan haar haren overeind.
Dat laatste overkwam mij vorig week ook, toen Tjeerd de Groot (D66) in de Tweede Kamer een gloedvol betoog hield om veehouders de helft van de veestapel af te pakken. Dit omdat minister Schouten onvoldoende vaart zou maken met de uitvoering van haar visie Waardevol en Verbonden, en de veehouderij Nederland sociaal en economisch zou kelen. Esther Ouwehand (PvdD) leek sprakeloos. Laura Bromet (GroenLinks) wilde wel een noodwet om een en ander snel door te voeren.

Geschoffeerd
Je voelt je op zo’n moment ronduit geschoffeerd, vooral omdat je, samen met je gezin, keihard gewerkt hebt om een bedrijf op te bouwen om voedsel te produceren waar elke Nederlander zo ongeveer dagelijks gebruik van maakt. Terwijl we continue inzetten op verbetering van de gezondheid en het welzijn van onze dieren, een beter bodemgebruik en oog hebben voor de omgeving.

Samen
Zo hebben we de afgelopen maanden binnen de Duurzame Zuivel Keten (DZK) – opgezet door sectorpartijen in ZuivelNL - met elkaar besproken waar kansen en mogelijkheden liggen om de melkveesector nog verder te verduurzamen. We zijn NAJK, NMV, NZO en LTO Nederland. We doen dit in samenwerking onder de vlag van ZuivelNL. Op constructieve wijze, met inbreng van alle partijen, zijn we gekomen tot een nieuw voorstel waar we gezamenlijk achter kunnen staan. De opbrengst is dat we tot een richting gekomen zijn waarin de melkveehouderij de komende tien jaar gaat bewegen. Maar het belangrijkste vind ik dat we dit vooral samen hebben gedaan.

Beschermen
Dat samen doen is ook een wens van veel leden. Toen ik 2 jaar geleden aantrad als voorzitter, was de meest gehoorde opmerking dat een einde moest komen aan de verdeeldheid in de sector. Om onze leden te ondersteunen om het bedrijf toekomstbestendig klaar te hebben, is het essentieel om hetzelfde geluid te laten horen en elkaar binnen te sector niet te bestrijden of openlijk af te vallen. Daar zetten we ons elke dag voor in en kiezen we voor de verbinding. Maar als politici of andere types zoals Tjeerd de Groot met onrealistische, wilde ideeën in de buurt van ons komen, gaan we net zo tekeer als onze hond Puck en beschermen we op dezelfde wijze de belangen van onze leden en ons bestaansrecht. Luidruchtig en met de haren overeind.

 


Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.