Koeien

Monitoren

Monitoren is het permanent volgen van een proces. We monitoren wat af tegenwoordig. In het kader van transparantie, controle en borging van processen om vertrouwen te krijgen van consument, burger of overheid. Óf om een betere waardering te ontvangen in de markt door te laten zien wat je doet en te doen wat je zegt!

Daarom monitoren we de melkkwaliteit, de weidegang, de luchtwasser, de mestproductie en het nitraatgehalte in het grondwater. En dit zijn slechts voorbeelden.

De Kringloopwijzer en Kalf OK zijn ook vormen van monitoring. Recentere monitoren zijn de Biodiversiteitsmonitor en de Koemonitor. Het mooie van al die monitors is dat je de diversiteit in de sector zichtbaar maakt. De één scoort super op kruidenrijkgrasland, een ander op CO2-uitstoot of juist op stikstofbodemoverschot.

Sommigen verlangen naar vroeger, toen was alles beter en vertrouwden we elkaar. Vertrouwen op ‘blauwe ogen’ en ‘wat niet weet, wat niet deert’ is echter verleden tijd. Vaak ook door schade en schande wijs geworden: Van paardenvlees tot fipronil en melamine. Transparantie is daarmee voorwaardelijk geworden.

Wij houden niet van monitoren. Het voelt als op de vingers gekeken te worden. Of erger: dat iemand op onze tenen gaat staan. Voor het permanent volgen van een proces heb je veel data nodig en data delen, daar houden we dus al helemaal niet van. Monitoren geeft behalve inzicht in het proces ook het nadeel dat er negatieve waardering uit voortvloeit.

Aan de hand van forfaits, benchmarks, of kpi’s (kritische prestatie indicatoren) gebruik je het gemiddelde of voldoe je aan de norm. Niemand wil echter beneden gemiddeld zijn en zeker niet in de categorie ‘ondergrens’ terecht komen - en als dat zo is, dan is er altijd wel een reden…

Tegelijkertijd is de bovengemiddeld presterende boer er wel klaar mee om te ervaren dat zijn inspanningen niet gewaardeerd worden of verdampen in generiek beleid gebaseerd op het gemiddelde en wat dan over de sector wordt uitgerold.

Het spreekt voor zich bij wie de weerstand zit op al dit ge-monitor.

Voor mij is transparantie vandaag de dag een voorwaarde en verschillen tussen bedrijven een gegeven. Om de individuele boer uit loopgraven te trekken en perspectief te bieden moet je dus gaan werken vanuit een eigen specifiek vertrekpunt, zodat er vooruitgang valt in te boeken. Dat is met al die monitors dan ook te volgen en te realiseren.

En wie echt niet vooruit wil, zal de kuil waar ‘ie zelf al inzit nóg dieper graven om zich te verschuilen met de hoop dat de monitors er ook in vallen.

 
Jos Verstraten

Jos Verstraten

Bestuurslid LTO Nederland vakgroep Melkveehouderij

Naar alle weblogs van Jos Verstraten

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.