Paarden in de wei

Gezondheidsverklaring paarden Duitsland

Volgens de EU richtlijnen moeten paarden die van Nederland naar Duitsland gaan een certificaat hebben: een goedkeuring van een dierenarts.

Zo'n keuring kan oplopen tot 200 euro per keer dat je de grens over wil. In de Benelux betaal je hier niet voor, maar wie met zijn paard naar Duitsland wil moet betalen.

Door Minister Schouten (LNV) wordt er al enige tijd aandacht besteedt aan deze kwestie. Tijdens het algemene overleg in oktober 2018 zei de minister het volgende: “Onlangs werd mij iets gevraagd waarvan ik mezelf ook afvroeg hoe het precies zit. Stel dat je een exportcertificaat nodig hebt, bijvoorbeeld voor wedstrijden of voor stamboekpaarden die net over de grens gaan. Mensen in Limburg of in het oosten van het land die tegen de grens aan wonen, zeggen: als ik een wedstrijd ga rijden in Duitsland – voor die mensen is dat best dichtbij – moet ik elke keer een exportkeuring laten doen. Het is best een aanzienlijk bedrag dat je daarvoor moet betalen. Een eerste keuring kost € 197. Daarna is het wel wat goedkoper, maar je betaalt toch wel elke keer zo’n bedrag.”

Het ministerie is bezig met het realiseren van een oplossing. Men wil proberen eenzelfde praktische regeling te treffen met Duitsland, zoals er reeds met België, Luxemburg en Frankrijk getroffen is. “Bij tijdelijk vervoer van paarden tussen de lidstaten hoeven de paarden niet vooraf klinisch gekeurd te worden. Ze zijn vrijgesteld van het exportpredikaat. Dan moet je ook denken aan een les, wedstrijd, keuring of paardrijdvakantie."