Meldpunt atypische myopathie

LTO Paardenhouderij waarschuwt paardenhouders voor een grotere kans op esdoornvergiftiging dit najaar en komende zomer! Door het droge klimaat van de afgelopen twee zomers is de productie van gifstoffen in zaden veel hoger dan bij normale groei.

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Luik heeft een meldpunt atypische myopathie opgericht. Ook Nederlandse houders van paarden, pony's en ezels kunnen daar ziektegevallen melden.

In het voorjaar van 2017 waren in Europa voor zover bekend al tweehonderd slachtoffers, waarvan twintig uit België en twee uit Nederland. Deze cijfers lijken een onderschatting van het werkelijke aantal slachtoffers, omdat niet alle gevallen centraal geregistreerd worden. Het meldpunt moet daar verandering in gaan brengen, zodat het probleem niet onderschat wordt. Daarnaast geeft de registratie onderzoeksinformatie, die kan helpen om de ziekte te bestrijden.

Melden kan gebeuren door u als houder of eigenaar van het paard. Klinische informatie kan gemeld worden door de dierenarts. Klik hier voor de link naar het meldpunt.

 

Bron: LTO Nederland