Sint jacobskruid

Aandacht voor Jacobskruiskruid

LTO Paardenhouderij ervaart een toename van meldingen over overlast van Jacobskruiskruid. Dit is een giftige plant die elk jaar weer (dodelijke) slachtoffers maakt onder paarden. Jacobskruiskruid wordt extra gevaarlijk wanneer het wordt gehooid of ingekuild. In veel wegbermen en natuurgebieden komt de plant voor en verspreidt de plant zich naar paardenweiden.

Jacobskruiskruid is een tweejarige plant. Het eerste jaar heeft de plant alleen kleine rozetten. Het tweede jaar bloeit de plant, waarna hij afsterft. Bij het hooien of inkuilen verliest de plant na het maaien haar typerende geur, kleur en smaak, waardoor paarden de plant niet meer als giftig herkennen. Extra risicovol is het dan ook om hooi aan te voeren uit beheersgebieden of uiterwaarden.

LTO Paardenhouderij roept regionale overheden op om aandacht te hebben voor de verspreiding van Jacobskruiskruid en wegbermen met zadenmengsels zonder Jacobskruiskruid te verfraaien.

Wilt u uw hooiproduct laten testen op de aanwezigheid van Jacobskruiskruid of andere giftige planten? Dat kan onder andere bij de GD Deventer: Voercontrole op giftige planten


Bron: LTO Paardenhouderij