pluimvee

Geen nieuwe Vogelgriep gevallen bedrijven Biddinghuizen

Bij de bedrijven in een straal van 3 kilometer rond het met vogelgriep besmette eendenbedrijf in Biddinghuizen zijn geen nieuwe besmettingen aangetroffen. Dit heeft het ministerie van LNV gisteren aan het eind van de middag bekend gemaakt naar aanleiding van de screening op deze bedrijven.

Nu er geen nieuwe besmettingen uit de screening zijn gekomen, is de regeling op enkele punten aangepast. Daardoor is het mogelijk geworden om corridors in te stellen voor een aantal verwerkende bedrijven die in het 10 kilometer gebied liggen.

 

Met de wijziging van de regeling is het volgende mogelijk geworden:

 • Het vervoer van vleeskuikens van buiten het gebied naar pluimveeslachterij G.P.S. is onder voorwaarden toegestaan via een speciaal aangewezen route.

 • Het vervoer van pluimveemest van buiten het gebied naar een mestverwerkingsbedrijf in het gebied is onder voorwaarden toegestaan via een speciaal aangewezen route.

 • Het vervoer van consumptie-eieren van buiten het gebied naar twee eiverwerkende bedrijven is onder voorwaarden toegestaan via een speciaal aangewezen route en met in achtneming van een goedgekeurd hygiëneprotocol.

   

  De wijziging van de regeling kunt u hier vinden.

   

  Typering: hoog pathogeen H5N6 virus

  Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft het vogelgriepvirus getypeerd als hoog pathogeen H5N6. Volgens WBVR laat een eerste genetische analyse zien dat het virus niet verwant is aan de zoönotische H5N6 stam, die in Azië circuleert en waar ook mensen ziek van kunnen worden.

  Het H5 is verwant aan het hoog pathogene H5N8 virus dat is gevonden in Nederland in 2016.

  Het N6 is verwant aan laag pathogene virussen die eerder werden gevonden bij wilde vogels in Europa. Het H5N6 virus is ontstaan door uitwisseling van genetisch materiaal. WBVR doet vervolgonderzoek om verder inzicht te krijgen in de herkomst en genetische samenstelling van virus.

   

  Wees voorbereid en neem de uiterste hygiënemaatregelen

  We hopen vanzelfsprekend dat de uitbraak tot dit ene bedrijf beperkt blijft. Maar zekerheid is er in deze risicovolle tijden niet. Zorg daarom dat u voorbereid bent op erger, als uw pluimveebedrijf in een beperkingsgebied komt te liggen en met transportbeperkingen te maken krijgt. Zeker als u een gemengd bedrijf heeft en ook nog andere diersoorten houdt. Neem alle noodzakelijke hygiënemaatregelen om verspreiding of introductie van het virus op uw bedrijf te voorkomen. Blijf alert en zorg voor uiterste hygiëne!

   

  Verdere informatie

  Hier kunt u via linkjes het volgende vinden:

  Kaart Vervoersbeperkingsgebied rel="noopener noreferrer" Biddinghuizen 3 km rel="noopener noreferrer"

  Kaart Vervoersbeperkingsgebied Biddinghuizen 10 km

  Regeling_maatregelen_preventie_vogelgriep_2017