TTIP

TTIP staat voor, Transatlantic Trade and Investment Partnership. De EU en de Verenigde Staten onderhandelen al sinds juni 2013 over dit alomvattend handels- en investeringsverdrag. Het gaat over heel veel zaken, die te maken hebben met de handel tussen deze twee grote handelspartners. Maar het gaat ook over de wereldhandel, waarin de EU en de VS zich samen sterk willen maken tegenover andere partijen zoals China en India. Naast TTIP heeft Europa al een overeenkomst CETA Comprehensive Economic and Trade Agreement afgerond met Canada.

 De vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP houdt deze onderhandelingen sterk in de gaten. De agrarische sector is een onderdeel van de onderhandelingen en als exporterende sector moeten we alert zijn op zaken, die binnen de onderhandelingen worden besproken. Binnen de TTIP-onderhandelingen zijn mogelijkheden aanwezig om afzonderlijke afspraken te maken voor bepaalde sectoren. Door de onderhandelingsdelegatie van de EU zijn de pluimvee-, de varkens- en de rundveehouderij op een lijst gezet om afzonderlijke afspraken over te maken omdat het dierenwelzijnsniveau, diergezondheid en voedselveiligheid binnen Europa op een ander niveau liggen dan in de VS.

Wat doen we als LTO/NOP vakgroep Pluimveehouderij?
De vakgroep pleegt in Den Haag en in Brussel haar inzet om de pluimveehouderij goed uit de onderhandelingen te krijgen. Hiervoor zullen we overleg houden met onze collega’s van andere dierlijke sectoren om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Dat is niet eenvoudig omdat de agrarische sector maar een kleine speler is in de onderhandelingen, maar door de juiste inzet te plegen en contact te leggen met de juiste partijen hopen we dit resultaat te bereiken.