Voedselveiligheid

Naar aanleiding van de fipronilzaak heeft een commissie onder leiding van Winnie Sorgdrager onderzoek gedaan naar voedselveiligheid.

Deze onderzoekscommissie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke stoffen, die de voedselveiligheid bedreigen. Wij als schapenhouders produceren ook voedsel (schapenvlees, lamsvlees, kaas en melkproducten). Toch was mijn eerste reactie: ja dat speelt vooral in de intensieve veehouderij, onze dieren zijn altijd buiten, wat kan ons nu gebeuren? Daarom is het goed, dat het bestuur van LTO Nederland naar aanleiding van het rapport onderzoek doet in alle sectoren, zo ook de schapenhouderij.

Vorige week werd ik bevraagd over vreemde stoffen in de schapenhouderij en dat waren er meer dan ik had verwacht; wij gebruiken antibiotica en andere geneesmiddelen (al is het nog zo weinig), anti-vliegenmiddelen, anti-wormmiddelen, likstenen, mineralen, schapenbrok, schoonmaakmiddelen, ontsmettingsmiddelen. En daarbij gaat het niet om het middel zelf, maar ook om de hulpstoffen. En dan ineens besef je hoe kwetsbaar je bent, als je voedsel produceert.

De resultaten van het onderzoek worden voor de kerst gepresenteerd, maar vast een eerste advies: alleen producten gebruiken die zijn toegelaten voor de schapenhouderij. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking! Controleer! Altijd! 

Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.