Schapen

Inzendformulier bij sectie

Soms gaan er schapen dood en sta je samen met de dierenarts voor een raadsel: Je kunt dan van alles gaan uitproberen, maar dat blijft dan zoeken in het duister. Een dier insturen voor sectie kan ook.

Vorige week was ik in gesprek met mensen van de Gezondheidsdienst voor Dieren over de sectieresultaten. Blijkt dat je als schapenhouder zelf het resultaat van het onderzoek kunt sturen.

  1. Kies het in te sturen dier zorgvuldig: niet een dood dier dat al een dag ligt (kadaver moet vers zijn), ook niet een ouder schaap, dat al een poosje zieltogend achter de kudde aansjokte of een lam dat al weken achter bleef in groei. Kies een dier, waarvan je eigenlijk niet verwacht had dat het dood zou gaan en dat representatief is voor het probleem.

  2. Vul het inzendformulier zo volledig mogelijk in. Sommige schapenhouders denken: "Als ik niks invul onderzoeken ze alles." Dat is dus niet waar! Juist als je het hele verhaal invult, ras, leeftijd, ziekteverschijnselen, wat heb je al gedaan, welke onderzoeken zijn al gedaan, voer. Dat is allemaal belangrijke informatie voor degene, die de sectie verricht. Er wordt dan veel gerichter gezocht.

  3. Bel met de GD en vertel het verhaal.
    Zeker als er een paar schapen of lammeren zijn doodgegaan, is het belangrijk om één dier in te zenden voor sectie. Je kunt daarna waarschijnlijk veel gerichter aan de slag met de gezondheid van de overige schapen.

Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.