Poep doet leven

Hopelijk komt er deze week een einde aan de eindeloze regenbuien van de afgelopen dagen. Mijn schapen stonden er verzopen bij, als natte sponsen. Na het aflammeren, komt de tijd om na te denken over de planning van de beweiding voor de komende maanden. En die planning is weer belangrijk voor het voorkomen van worminfecties.

Het opstellen van een beweidingsplan en een ontwormingsplan gaan hand in hand. De kunst is om het beweidingsplan zo op te stellen dat de schapen telkens op een weide komen waar de vorige 12 weken geen schapen hebben gelopen. Dan zit er ook geen wormbesmetting in het gras. Als dat lukt, kun je met minder ontwormingsmiddelen toe.

Dat is niet alleen belangrijk voor het economisch resultaat, maar ook voor de biodiversiteit. De ontwormingsmiddelen maken namelijk dat de poep van schapen zo dood is als een pier en niet meer aantrekkelijk voor insecten. En daarmee ook niet voor vogels en de kuikens van weide- en akkervogels, die van deze insecten moeten leven.

De overlevingskans van de jongen van kievieten stijgt bijvoorbeeld enorm als er in de eerste weken van hun leven voldoende insecten en larven beschikbaar zijn. In de folder van stichting De Ark kun je hier meer informatie over vinden.

Zelf ga ik een proefje doen met Esparcette. Dit is een plant, die een gunstig effect heeft op de bestrijding van wormen bij schapen. Meer informatie over het opstellen van een ontwormplan kun je vinden op de website van de Gezondheidsdienst voor Dieren en bij je dierenarts.

De poep van schapen brengt leven in de wei!

 

 

Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.