Over de heg kijken

Vanuit de vakgroep zijn we druk bezig met het voorbereiden van de zomerbijeenkomsten.

Er komen zes bijeenkomsten verspreid over het hele land. We doen het op zaterdag, zodat iedereen de gelegenheid heeft om aan te sluiten.

We beginnen om 10.30 uur met ontvangst met koffie en thee, daarna kijken gaan we samen rond op het gastbedrijf. Begin van de middag spreken we de actualiteiten door. Tussen de middag steken we de BBQ aan. Dat is niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat ons opgevallen is dat schapenhouders maar weinig lamsvlees of schapenvlees eten.
We zijn daarin niet uniek. Nederlanders eten maar 6 ons lamsvlees per jaar. Waarschijnlijk wordt het grootste deel daarvan gegeten door onze Islamitische landgenoten. Zelfs in het broodje shoarma, van oorsprong een lamsvleesgerecht, zit nu meestal varkensvlees. Dit alles leidt ertoe dat we meer schapenvlees exporteren dan we zelf opeten. En het lamsvlees dat we hier eten komt vooral uit Ierland. Als we toe willen naar kortere ketens en kringlopen, dan moet dat veranderen.

Vorige winter hebben we een aantal schapenverzamelplaatsen en slachterijen bezocht. Grootste probleem: weinig uniformiteit in de aangeleverde koppels. Als we willen dat ons Nederlandse lamsvlees door het Nederlandse grootwinkelbedrijf verkocht gaat worden, zullen we daar iets aan moeten doen. En ook hebben we geen kwaliteitssysteem.
We zijn nu bezig met het opstellen van een strategische agenda schapenhouderij voor de komende jaren. Bevorderen van professionaliteit is daarin prioriteit. Afleveren van uniforme koppels hoort daarbij maar ook meer samenwerken in de schapenhouderij, het opbouwen van een ketenorganisatie en kwaliteitssysteem. Om te beginnen gaan we kijken bij collega’s en proeven hoe ons eigen lamsvlees smaakt. Eerlijk waar, veel lekkerder dan Iers vlees.

Wij hopen je deze zomer te ontmoeten. Noteer de datum vast in de agenda. De officiële uitnodigingen zullen vanaf volgende week worden verstuurd.

  • Zaterdag 15 juni: Marjel Neefjes - Grebbeveld Schapen & zo, Langesteeg 21, Bennekom (GLD)
  • Zaterdag 22 juni: Diederik Sleurink - Wylde Weide, Aengwirderweg 261, Tjalleberd (FRL)
  • Zaterdag 29 juni: Carlo Veeger - V.O.F. Veeger Lindehoeve, Westerweg 32, Den Hoorn Texel (NH)
  • Zaterdag 6 juli: Marijke Rinnegom - Landschapsbeheer Rinnegom, Herenweg 112a, Egmond-Binnen (NH)
  • Zaterdag 31 augustus: Sjraar van Beek - Landschapsbeheer De Wassum Witteweg 107, Roermond (LB)
  • Zaterdag 7 september: W. Herrewijn - Wim & Cora’s schaapsfarm, Kerkvaartseweg 65, Aarlanderveen (ZH)

 

Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.