App voor I&R

Vorige week hadden we sectoroverleg voor I&R. Alle betrokken partijen zitten dan aan tafel: de vertegenwoordigers van de schapen- en geitenhouderij, het ministerie, RVO en de NVWA.

Als eerste wordt dan de situatie van het afgelopen jaar besproken. Het goede nieuws was, dat het aantal telefoontjes naar de helpdesk van RVO nagenoeg gelijk of zelfs iets minder is geworden. Dat is mooi, want die telefonische helpdesk is nog steeds de grootste kostenmaker. Het heeft veel weg van een bodemloze put waarin vele tonnen aan geld verdwijnt, ieder jaar weer.
In 2018 was er een tekort van ruim 500.000 euro op de I&R regeling. Dat tekort wordt betaald door LNV, maar die zoeken naarstig naar mogelijkheden om ook deze kosten aan de schapen- en geitenhouders door te berekenen. En deze 5 ton is nog afgezien van de ICT-kosten, die ook door het ministerie worden betaald.

Iedere maand worden er brieven verstuurd naar houders  van dieren met een ‘inconsistentie’, zeg maar foutje in de registratie. Per week zitten er ongeveer 2000-3000 schapen met fouten in het systeem. Op 1 miljoen schapen valt dat mee, maar als er een ziekte uitbreekt (blauwtong of MKZ), dan zijn het er echt 3000 te veel. Het blijft dus heel belangrijk om te zorgen dat de registratie van de dieren klopt. En ook om meteen te reageren als je zo'n brief ontvangt. Daarmee voorkom je kosten, die flink kunnen oplopen, want ieder fout geregistreerd dier is één melding.

De meeste fouten ontstaan nog steeds bij het wisselen van eigenaar of afvoer naar verzamelplaats of slachterij. Wees dan super alert op de registratie. Dat kan veel administratieve en financiële narigheid voorkomen.

Er is een app gemaakt voor op je mobiel, die meldingen geeft als er iets geregistreerd wordt in het I&R systeem gekoppeld aan jouw UBN nummer. Zo wordt je ook snel geïnformeerd over fouten. Je kunt de I&R app downloaden via de app-store.

Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.