Droogte-ervaringen

Het is erg droog bij ons. Wij hebben dit weekend weer flink zitten puzzelen om onze beide kuddes aan het vreten te houden.

We hebben nog twee stukken, waar niet gemaaid is en daar staat nog gras, of liever gezegd hooi op stam. Daarna is het echt op! Omdat het bijna niet regent, komt de hergroei niet of nauwelijks op gang. Twee weken geleden hadden we een onweersbui met 32 mm neerslag. De afgelopen 3 dagen hadden we 12 mm; dat schiet niet echt op.

Kale plekken
Op de website van het KNMI kun je kaartjes vinden met de verdeling van het neerslagtekort. Dan zie je dat het dit jaar nog niet zo erg is als vorig jaar of als in 1976: het droogste jaar ooit. Maar dat is alleen wat het water aangaat. Door de droogte van vorig jaar zijn bij ons veel percelen ook behoorlijk uitgedund. In het voorjaar stond er erg veel onkruid, vooral Muur. Dat hebben de schapen er keurig uit gevreten en nu zijn dat kale plekken. Daardoor zijn ze ook veel sneller door een perceel heen.

Overmacht-verklaring
Ik denk dat wij, over een week of zo, de schapen naar huis halen en gaan voeren met hooi. Want het is nog veel te vroeg voor naweiden bij de melkveehouders. En dat levert weer een probleem op met de graasdierpremie, want ons huisperceel is geen natuur. We moeten dan een overmacht-verklaring insturen.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, want als het bij iedereen zo is, dan moeten we misschien toch maar vast contact zoeken met het ministerie.

Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.