Oornummers

Het is heel droog bij ons. We hebben geen gras meer staan en we zitten ieder weekend te puzzelen hoe we de ooien de week doorkrijgen. Want de komende twee weken valt er bij ons opnieuw geen druppel regen. En het gaat niet alleen om gras, maar inmiddels ook om water en schaduw.

Op sommige percelen staat nog iets, bijvoorbeeld omdat ze heel laag liggen, maar daar is geen enkel plekje in de schaduw. We hebben nu de helft van de schapen op een dijk staan. Daar zijn bomen, die schaduw geven, maar daar is geen water. Dus dat is slepen, want 100 ooien kunnen heel wat liters aan. Het andere koppel staat bij huis. Daar zijn ook bomen, maar op het wiel, waar ze uit drinken, zagen we die weekend een blauwe waas, blauwalg? Dus die waterkwaliteit is de vraag van deze week.

Omdat we zo zitten te puzzelen, zijn we de ooien versneld aan het uitselecteren. Alle slachterijen gebeld, maar de meeste zitten niet op dat kleine spul van ons te wachten. Uiteindelijk mochten we zondag ergens 10 ooien leveren. Dus wij op pad om ooien te vangen. 10 uitgezocht, nummertjes opgeschreven en terug naar huis voor de papieren. En toen begon het geklooi pas echt. Nummers gecontroleerd in het managementprogramma: twee stonden er niet in. Op de RVO-lijst stonden ze ook niet. Spookschapen? Dus die twee weer uit de wagen gehaald, twee andere erin.
We hadden nog een ‘springer’ op stal staan en die zijn bij ons goed voor een enkele reis diepvries. Springer in de wagen; staat zij ook niet op de digitale stallijst! Nog een keer alles gecontroleerd. Staat één van de twee, die we er eerder uit gehaald hebben, toch op de lijst. Ofwel, springer uit de wagen gehaald en die andere er weer in. Je bent dan een uur zoet met dit gepruts. En nu niet vertellen, dat we dan onze administratie beter op orde moeten houden, want dat is echt niet het probleem. Je zou toch zeggen, dat dit eenvoudiger moet kunnen. Wie tips heeft, ik hoor ze graag.

 

Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.