Jeljer Wynia

Schapenvlees

Voor en na de vakantie heeft de vakgroep schapenhouderij verschillende zomerbijeenkomsten verspreid over het land georganiseerd.

Deze bijeenkomsten waren zonder uitzondering goed bezocht en gezellig. Telkens op een zaterdag. In het eerste deel van de bijeenkomst vertelde de gastheer over zijn bedrijf. Gluren bij de buren is altijd nuttig. Ik heb telkens iets gehoord, waarvan ik dacht: hé, dat moet ik ook eens proberen, dat is slim of handig of verstandig. Zo kun je leren van elkaar.

Na de lunch hebben we de actualiteiten doorgenomen: waar is de vakgroep mee bezig. Dat is geen eenrichtingsverkeer. We doen dat vooral om van jou te horen of we op de goede weg zijn.

Als lunch hadden we een BBQ of een broodjesmaaltijd met schapenvlees bedacht. Dat was niet zonder reden. Het was ons in eerdere bijeenkomsten opgevallen, dat weinig schapenhouders schapenvlees eten.

Aan de ene kant kan ik me daar alles bij voorstellen. Ik moet ook altijd even slikken als de lammeren op transport gaan naar de slachterij. Heb je maanden je best gedaan om goed voor ze te zijn, sommigen zelfs als fleslam dagelijks in handen gehad en dan gaan ze weg om geslacht te worden.

Het is niet anders, maar leuk is het niet. Aan de andere kant zijn we als schapenhouders wel de eerste (en soms ook de enige) ambassadeurs van ons eigen product. Dus als je het zelf niet eet, hoe kun je dan een ander er enthousiast over vertellen?

In Nederland eten we minder dan 1 kilo schapenvlees per hoofd van de bevolking en dan komt dan nog vooral voor rekening van het allochtone deel van de bevolking. Dat is te weinig en dat moet om hoog. Dat gaat niet vanzelf, dus daar zullen we zelf iets aan moeten doen.

Als we nu afspreken, dat we allemaal een bijeenkomst organiseren, waar we onze vrienden, bekenden, buren uitnodigen om een keer te komen eten. Nederlands schapenvlees natuurlijk! Er zijn 28.000 schapenhouders in Nederland. Volgens mij gaat dat een merkbaar verschil geven in de consumptie van Nederlands schapenvlees. Er komt veel op ons af, dat een effect gaat geven op de afzet van schapenvlees: Brexit, verdoofd slachten, registratie van vreemde stoffen op het bedrijf.

We moeten er dus wel gezamenlijk de schouders onder zetten en niet alleen klagen over de lage prijs.


Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.