Schapen

Waarde van schapen

BIJ12 is de organisatie, die de provincies ondersteunt bij het uitvoeren van hun taken.

Bij deze organisatie is ook de uitvoering van de faunaschade ondergebracht. Als je bijvoorbeeld schade hebt van door een wolf (helaas waren er vorige week weer slachtoffers te betreuren in Groningen), dan komen medewerkers van BIJ12 in actie om dat hele proces tot en met de uitbetaling van de schade in goede banen te leiden.

Het is goed dat zij dat doen, want het is belastinggeld en iedere cent, die daarvan uitgegeven wordt, moet goed verantwoord worden. In de afgelopen weken heeft BIJ12 echter een nieuwe tabel gepubliceerd, waarop zij de berekening van de schade baseren. LTO Nederland is niet gevraagd om een bijdrage te leveren aan deze tabel, net zoals we niet gewenst waren bij het opstellen van het wolvendraaiboek. Maar dankzij ons goed functionerend netwerk, werden wij wel benaderd door organisaties, die wél een bijdrage mochten leveren, zoals de Universiteit in Wageningen en de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer. Omdat we vertrouwen hebben in deze organisaties, hadden we het idee dat het dus wel goed zou komen. Helaas is dat anders uitgepakt.

De tabel vind je hier. Het venijn zit in de regeltjes onder de tabel bij puntje 2.

Voor een volwassen ooi krijg je € 150 in de basis. Er volgen dan nog toeslagen voor stamboekdier, ARR/ARR en zwoegervrij. Allemaal prima, maar waarom er een korting volgt van € 50 euro voor heideschapen is ons totaal onduidelijk. En wij zullen hier dan ook bezwaar tegen maken. Wij hebben inmiddels contact gehad met de GD en de WUR en van beide is deze toevoeging niet afkomstig. Dus dit wordt vervolgd. Nu vast een tip: heb je heideschapen: bewaar de afrekeningen van de slachterij, dan kun je zelf bezwaar maken als dat onverhoopt nodig is en dienen deze afrekeningen als bewijs.

 

Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.