Voorkomen van hittestress

Terwijl ik deze column schrijf is het buiten koud en nat. Je kunt je dan bijna niet meer voorstellen, dat het in juli 40 graden was en dat we ons suf sjouwden aan water voor de schapen.

De reden dat we er nu over praten is tweeledig. Ten eerste verzamelen we binnen LTO de ervaringen van deze periode om daarvan te leren voor een volgende keer. Natuurlijk hopen we dat het in de toekomst niet zo extreem heet wordt, maar als je ziet, wat er op dit moment in de zomer in Australië gebeurt, is dat weinig hoopvol. Dus moeten we bepalen wat we in geval van hitte gaan doen. Wat doen we met de schapen als dat weer gebeurt? Kunnen ze buiten blijven? Is er een perceel met veel schaduw en een flinke sloot met water? Water dat ook van goede kwaliteit blijft, als het heet wordt, dus zonder blauwalg. In januari 2020 wordt een enquête verstuurd om ook de praktische ervaringen onder de boeren te verzamelen. Vult u deze ook in?

Ook was er door de hitte een grotere uitval van dieren. Dat proberen we natuurlijk te voorkomen, maar als ze dood zijn, moeten ze opgehaald worden door Rendac. Die heeft in de hitteperiode alle capaciteit, die er was, ingezet,nmaar het was niet genoeg: niet alle dode dieren konden binnen de gestelde termijn opgehaald worden. En dat is in een periode van extreme hitte niet fijn. De Rendac denkt, net als wij, na over een volgende hitte periode. Extra opslag voor dode dieren? Koelen?

Ten tweede is het nu de goede periode om bomen te planten. Bomen geven schaduw en verkoeling. Ook houden bomen langs de waterkant de temperatuur van het slootwater lager, waardoor de kwaliteit beter blijft. Dat planten hoeft niet ingewikkeld te zijn: snij een flinke tak van de (knot)wilg en steek hem in de grond. Liefst aan de zuidzijde of westzijde van het perceel, dan geeft de boom op het heetst van de dag mooi schaduw aan de schapen. Je zult zien dat de schapen met de schaduw van de boom meedraaien. Wel flink gaas er om heen zetten, anders haalt de tak het voorjaar niet.

Niet iedereen zal even blij zijn met de bomen. Weidevogelgroepen houden het landschap graag zo kaal mogelijk, dan ontstaan er geen uitkijkposten voor roofvogels. Daarom is het goed om nu vast na te denken op welke percelen de schapen het beste kunnen staan in een periode van extreme hitte: met schaduw, veel water en weinig weidevogels. Nadenken over hitte en het opvangen van de gevolgen is best een puzzel om in te passen in het beweidingsplan. Maar als we dat nu doen, voorkomt dat volgende zomer panieksituaties.

Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.