Eenvoudig controleren op zwoegerziekte

Als je zwoegerziekte op je bedrijf hebt, verlies je dertig procent groei bij de lammeren. Dat is veel. Aan de andere kant; het in stand houden van de officiële zwoegervrij status kost heel veel geld, zeker als je meer dan vijftig ooien hebt.

Als je geen stamboekdieren verkoopt, is het ook niet echt nodig om die officiële status in stand te houden. Het is echter wel goed te weten of er zwoegerziekte op je bedrijf is. Door middel van selecteren kun je het dan kwijtraken. Mijn oog viel een artikeltje in het blad van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). De GD geeft aan, dat je door middel van het nemen van melkmonsters van de ooien met lammeren kunt achterhalen of er zwoegerziekte op je bedrijf is. Je hoeft dat niet per ooi te doen, je kunt verzamelmonsters in sturen.

Je neemt de individuele melkmonsters van 5-10 dieren minimaal twee weken na het aflammeren. Daarvan maak je een verzamelmonster (van alle dieren een klein beetje in één buisje) en dat monster stuur je in naar de GD. Goed opschrijven welke ooien in het monster zitten en bewaar de individuele monsters in de vriezer. Als het monster zwoeger aantoont, dan kun je de individuele monsters insturen. Zo kun je terugvinden welke ooi de zwoeger onder de leden heeft en eenvoudig de zwoegerstatus van je koppel bewaken. Het enige praktische probleem is, dat je de ooien na 14 dagen moet kunnen vangen om het monster te nemen. Maar gezien de waardevolle informatie die je er mee verzameld is dat iets om even over na te denken.

Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.