Jeljer Wynia

Gevolgen voor de schapenhouderij

Meestal is het voorjaar de leukste tijd in de schapenhouderij. Oké; het aflammeren is veel werk, maar het is positief.. Zoveel nieuw leven, ik kan daar altijd van genieten. Dit jaar is alles anders.

Ik heb zelf voortdurend de neiging om in de put te zakken en overal beren op de weg te zien. Komt waarschijnlijk omdat ik in het verleden slachtoffer ben geworden van een rondvliegende bacterie, die in mijn lijf blijvende schade heeft aangericht. Omdat ik daardoor tot de kwetsbaren hoor, zit ik in sociaal isolement. Ik spreek en zie andere mensen alleen via de telefoon of videoverbindingen. De wolwinkel is gesloten, alleen de webwinkel is nog open. Het idee, dat dit nog maanden gaat duren, maakt me zeker niet vrolijk.

Binnen LTO hebben we iedere week een telefonische vergadering, waarin we de situatie doornemen. Voor de schapenhouderij is dit normaal al een dure tijd: veel dieren op het erf, die gevoerd moeten worden en weinig inkomsten. LNV heeft beloofd, dat ze alles op alles zet om de graasdierpremie op tijd uit te keren, dus dat is voor sommige bedrijven een lichtpuntje.

Verder moeten we goed opletten of er geen problemen ontstaan bij de slachthuizen door een gebrek aan keurmeesters. Er is geregeld dat, in geval van crisis, dat de beschikbare keurmeesters naar de grote slachthuizen gaan om daar de logistiek zoveel mogelijk door te laten gaan. Maar dat kan een probleem betekenen voor de kleinere slachthuizen en dat zijn vaak juist de slachthuizen, waar de schapen geslacht worden. Daarom mijn dringende oproep: laat het ons weten als je op dat terrein tegen een probleem aanloopt.
Maar ook als je op een ander vlak problemen ervaart; contact ons! Vooral zaken die dierenwelzijn betreffen, hebben hoge prioriteit.

Tot slot. Wie nog dichte verpakkingen van handschoenen en mondkapjes heeft liggen: meldt dit bij het Rode Kruis. Zij zorgen ervoor, dat deze op de goede plek terecht komen.

Veel sterkte in de komende week. Volgens het RIVM is dit de week van de waarheid. Hopelijk is er aan het eind van deze week ook licht aan het einde van de tunnel.

Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.