Netjes slachten tijdens offerfeest

Eind deze week wordt het offerfeest gevierd. Een belangrijk feest in de Islam. Dit jaar is het een bijzonder feest, omdat veel mensen door de Corona niet op vakantie kunnen of willen. Daardoor zijn meer mensen dan normaal thuis, die nu in Nederland het offerfeest willen vieren.

Traditiegetrouw is het een feest waar veel lamsvlees gegeten wordt. Het vlees moet halal geslacht zijn. De islamitische slagers geven aan, dat ze dit jaar een grotere vraag naar lamsvlees verwachten. En daar zit nu het probleem: door de Corona-maatregelen in de slachterijen is de slachtcapaciteit maar 25% van de normale capaciteit. In aanloop naar het offerfeest speelde maandag ook een kort geding tussen de NVWA en twee slachterijen die te kort zouden schieten in hun corona-aanpak. LTO heeft de slachterijen verzocht te onderzoeken of met extra maatregelen de slachtcapaciteit deze week vergroot zou kunnen worden. Tot nu toe helaas zonder resultaat.

Meehelpen aan Illegaal slachten

In de dagen voor het offerfeest zien we helaas soms ook illegale slachtpartijen. Het idee dat slachten in coronatijd wordt bemoeilijkt, kan illegaal slachten verder in de hand werken. Wees daarop alert en werk er niet aan mee door geen dieren los aan de deur te verkopen. Ook de NVWA wil dit soort ongewenste situaties voorkomen en controleert daarom extra.

Directe verkoop goed initiatief

In de vorige column stond helaas de verkeerde link over de directe verkoop van lamsvlees van Texel. Voor de liefhebbers: klik hier voor de juiste link. Een mooi initiatief waarbij de marges op de juiste plek terechtkomen. Ken je nog meer van dit soort projecten? Laat het ons weten.

Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.