Schapen dijk

Hittestress

Komend weekend wordt het weer erg warm. Bij warm weer gaat het om een combinatie van twee dingen: temperatuur en vochtigheid. Dieren kunnen alleen via hijgen afkoelen. En dat lukt weer beter als de luchtvochtigheid niet te hoog is. Als zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid hoog zijn, is extra zorg voor de dieren nodig.

THI-index
De THI-index (Temperature Humidity Index) is een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid. Bij de voergroep Zuid kun je je abonneren op een wekelijkse mail, die een overzicht geeft van deze THI-index voor de komende tien dagen. Mijn schapen lopen buiten en daarom klik ik altijd op het tabblad "rundvee", want ook die lopen buiten. Heb je ook dieren binnen staan? Klik dan op het tabblad "geiten en schapen.

Komend weekend wordt het code rood. Dus erg warm en vochtig. Heb je dieren buiten lopen zonder schaduw? Denk dan nu vast na wat je gaat doen. Eventueel kun je een platte wagen in de wei rijden, zodat ze daar onder kunnen liggen. Deze dan wel regelmatig verplaatsen, want anders wordt het daaronder een smeerboel en krijg je weer last van vliegen. Ga je de dieren verplaatsen, doe dit dan zo snel mogelijk - eind deze week is het daarvoor te warm- en kies hiervoor de koele uren in de vroege ochtend. Hebben de dieren genoeg water en of kun je extra water aanvoeren?

Stalgesprekken
Verder geldt nog steeds de uitnodiging van de vakgroep schapenhouderij om stalgesprekken te houden. De leden van de vakgroep schapenhouderij komen graag naar je toe. Als je 10-12 schapenhouders verzameld hebt, zetten we strobalen in een kring en spreken de actuele onderwerpen door. Bij goed weer zitten we buiten.

Saskia Duives

Saskia Duives

Voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Contact Naar alle weblogs van Saskia Duives

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.